Kirúgták az államtitkárt, aki kétmilliárdos megbízást adott a saját cégének

2016.09.14. 18:40 Módosítva: 2016.09.14. 20:23

Simicskó István honvédelmi miniszter javaslatára szeptember 15-i hatállyal menesztik Dankó Istvánt, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárát - jelent meg a szerdai Magyar Közlönyben. Ugyanebből az értesítőből az is kiderül, hogy Firicz László lesz a következő államtitkár, a kinevezését már alá is írta Áder János és Orbán Viktor. 

Dankó a miniszterelnök javaslatára lett államtitkár 2013. február 1-től. Ő volt az, aki korábbi cikkünk szerint kétmilliárdos megbízást adott annak a cégnek, amelytől havi félmilliós fizetést kapott. 

Dankó volt a kerítésprojekt végrehajtásáért felelős kormányzati munkacsoport vezetője a Honvédelmi Minisztériumban, valamint ő felügyelte a beszerzést végrehajtó Beszerzési Hivatalt is. De ő volt a versenyeztetés nélkül tendergyőztessé váló HM EI igazgatótanácsának elnöke is. Dankó a céges másodállásáért havi 500 000 forintos díjazásban részesül - írtuk róla. 

A menesztett államtitkár inogó székéről már májusban írt a kormánypárti Magyar Idők. A lap akkor azzal lebegtette be Dankó távozását, mint ami a honvédség háza táján történő teljes átalakulások következménye.