A Hit Gyülekezete-vezető nemmel szavaz, a rabbi inkább zsoltárt mond

2015-09-17T200726Z 2037105209 LR2EB9H1JW2IO RTRMADP 3 EUROPE-MIG
2016.09.15. 07:01

Az egyházak testületileg nem adtak ki állásfoglalást a hívőknek, hogyan érdemes viselkedniük, szavazniuk október 2-án. Az Index is végigkérdezte pár hete az egyházakat, mi az álláspontjuk, ám senki nem adott egyértelmű választ.

A Heti Válasznak most viszont néhány egyházi vezető, pap, lelkész, rabbi hajlandó volt elárulni, neki személyesen mi a véleménye a kvótaszavazásról. A 17 egyházi vezető többsége nemmel fog szavazni, ám például egy rabbi inkább zsoltárt fog mondani szavazás helyett, az evangélikus vezetők pedig titokban tartják a voksukat. A Hit Gyülekezete vezetője korábban időt kért a válaszra, most viszont elárulta: nemmel szavaz.

Néhány válasz és indoklás:

  • Balás Béla, Kaposvár katolikus püspöke: NEM. "Nemmel fogok válaszolni, mert magyar vagyok. Magyarságunk ugyanis istenadta kincs, semmivel sem kockáztathatjuk."
  • Beer Miklós, Vác katolikus püspöke: NEM. "A népszavazás jelzés az unió vezetőinek, hogy így nem lehet megoldani a népvándorlási helyzetet." De azt javasolja, mindenki szavazzon a lelkiismerete szerint. 
  • Kozma Imre lelkész, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke: NEM. "Ez nem azt jelenti, hogy érzéketlen lennék, hanem azt: hozzájárulásunk nélkül minden döntés diktatórikus. Ebből pedig nem kérünk."
  • Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolita: NEM AKAROM. "Nyilván tudni kell nemet is mondani - például a betolakodásra."
  • Szenczy Sándor lelkész, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke: NEM. "Az így, ebben a formában feltett kérdésre, véleményem szerint, más válasz nem adható."
  • Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze: NEM. "A nemzetközi presszió ellenére is ragaszkodnunk kell a szuverenitásunkhoz." "A migránstömegek letelepítése hazánkban is drasztikusan növelné a terrorveszélyt."
  • Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke: TÁVOLMARADÁS ÉS ZSOLTÁR. "A kampányban két dolgot láttam: az egészséges emberi félelmeket felhasználva és alakítva próbálják befolyásolni a szavazókat, illetve éppen ellenkezőleg, nevetségessé tenni a görcsös akarást. Ebben a játékban nem veszek részt. Abban a fél órában, amíg szavaznék, inkább elmondok húsz zsoltárt."
  • Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija: NEM. "Ezek a kérdések a zsidó közösségek számára fokozott, a mindennapi fizikai biztonság kockázataihoz kapcsolódnak, így nem tartanám szerencsésnek, ha a betelepítés bármilyen formája kötelező és ellenőrizetlen lenne."

Borítókép: menekültek várakoznak egy útmenti kegyhelynél, Szerbiában (2015. szeptembere) Antonio Bronic / Reuters