Biztos a nemek győzelme, de nem biztos, hogy érvényes lesz a népszavazás

2016.09.15. 10:29

Továbbra is igen magas a részvételi hajlandóság az október másodikai kvótanépszavazásra: a választók 48 százaléka biztosra ígéri a részvételét, további 23 százalék pedig valószínűnek tartja, hogy részt vesz a népszavazáson - közölte a Republikon Intézet.

Ugyanakkor a Republikon szerint elérő a kép, ha a különböző pártok támogatóit vizsgálják. A Fidesz-KDNP támogatóinak 71 százaléka, a Jobbik támogatóinak 58, a baloldali és liberális pártok támogatóinak viszont csak 36 százaléka ígéri biztosra a részvételét – derül ki az augusztusi közvélemény-kutatásából.

A részvételi hajlandóságot azonban érdemes némi fenntartással kezelni, a tényleges részvételt ugyanis még számos olyan tényező (például időjárás, költség, egyéb program) befolyásolhatja, amelyekkel a választók nem tudnak előre számolni.

A népszavazás eredménye azonban nem tűnik kérdésesnek. Az összes választópolgár 73 százaléka nemmel, 4 százaléka igennel, 6 százaléka érvénytelenül tervez szavazni, míg további 17 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni.

Még erőteljesebb a nem szavazatok fölénye a népszavazáson biztosan vagy valószínűleg részt vevők körében: 87 százalékuk nemmel, 4 százalékuk igennel, 2 százalékuk pedig érvénytelenül készül szavazni - az érvénytelen szavazatot fontolgatók jelentős része tehát valójában nem tervez részt venni a népszavazáson. A teljes felmérést itt olvashatják el. 

Korábban az Index megrendelésére a Závecz Research végzett telefonos közvélemény-kutatást a kérdésről, a válaszok pedig azt valószínűsítik, hogy akár érvényes is lehet a szavazás – ehhez a választókorúak legalább felének kellene elmennie.

A július utolsó hetében lekérdezett kutatás adatai szerint

54 százalék részt akar venni a népszavazáson.

Két hónappal a népszavazás előtt a szűk többség azt mondta, hogy elmegy voksolni, döntő többségük a kormány szándékainak megfelelően szavazna. A Fidesz és a Jobbik szavazói ebben nem különböznek, a szocialisták bojkottfelhívása nem működik.