Orbán már tudja, mi lesz a következő lépés egy sikeres népszavazás után

K  AP20160905086
2016.09.16. 08:02

A pozsonyi informális EU-csúcs miatt felvételről ment le reggel a Kossuth rádión az Orbán Viktorral készült szokásos pénteki interjú. A miniszterelnök szerint a szlovák elnökség meghívására tartandó csúcstalálkozónak két fontos pontja lesz.

  1. Nagy-Britannia búcsút intett az EU-nak
  2. a migráció miatt tarthatatlan közbiztonsági- és terrorhelyzet állt elő

Az Orbán szerint az EU válságát mutató két fejleménnyel kapcsolatos vita most még csak elkezdődik, de csak jövőre zárulhat le. A miniszterelnök szerint nagyon fontos, hogy a V4-ek közös szövegjavaslattal terjeszthetnek az Európai Tanács elé (ezt csütörtök éjjel szövegezték meg, de még nem került nyilvánosságra), mely a "nemzetek Európáját" erősítheti.

Bármilyen baj történt, előugrottak a bürokraták, akiket megtámogatott néhány hangos politikus, és azt mondták. "Több Európát!, Több Európát!"

A migrációs válság azonban ebben a tendenciában fordulópontot jelent, mivel Orbán szerint nem uniós megoldásra, a kormányok hatáskörének elvonására van szükség, hanem arra, hogy az EU megsegítse a nemzetállamokat. Viszont Brüsszel még mindig erőlteti a központi megoldást a menekültek elosztásában, illetve a fejlesztési források menekültügyekre való átcsoportosításában. A pénzügyi vonatkozások miatt tartja Orbán úgy, hogy

A betelepítési kvóta nem egy absztrakt politikai ügy, hanem a rögvalóság.

A miniszterelnök szerint Brüsszelben nem rosszindulatú emberek ülnek, csak naívak; a politikai különbség pedig a Nyugat és Kelet közti "genetikai", történelmi tapasztalatból adódik. A magyarok szerinte megtanulták:

mindig jobb arra számítani, hogy nekünk nem lehet ártani, mint az, hogy nekünk nem akarnak ártani.

A miniszterelnök egyetértett a kormány szlogenjeit szajkózó riporter azon felvetésével, hogy az "Afrikában ugrásra készen álló menekültek" az árvízre hasonlítanak, és azt mondta,

Rendet kell vágni, és ehhez a jó kérdéseket kell feltenni, és jó sorrendben.

És ahogy az árvíznél, úgy a menekültügyekben is a védekezésre kell először összpontosítani - a török korhoz [azaz a Oszmán Birodalom XIV. századi felíveléséhez] hasonlóan a balkáni államokkal szövetségben.

Nihilisták mondják azt, hogy úgysem tudjuk őket megállítani, és ha nem tudjuk megállítani őket ,akkor azon kell gondolkozni, mit csináljunk velük.

Orbán ezzel a nihilizmussal szemben azt mondja, hogy meg lehet állítani a menekülteket. A fizikai gát mellett jogi gátat emelhet a menekültek elé a népszavazás.

A miniszterelnök megmagyarázta azt is, miért vádolta hétfői parlamenti beszédében a baloldali városvezetéseket azzal, hogy Brüsszellel lepaktálnak majd a menekültek letelepítése ügyében. Hát ezért:

Saját szememmel láttam, hogy Spanyolországban vagy Olaszországban fellobogózták a városokat, hogy üdvözlik a migránsokat.

Orbánnak megvan az "elgondolása" arról, mi lesz egy esetleges sikeres népszavazás utáni következő lépés, de egyelőre nem akarja elárulni.