Tatabánya rápörgött a népszavazásra

2016.09.16. 16:48

Helyi kampányt indít Tatabánya önkormányzata saját költségvetéséből, 3,5 millió forintból annak érdekében, hogy város lakói minél nagyobb arányban vegyenek részt a kényszerbetelepítés elleni népszavazáson, írja az MTI. Erről pénteken döntött a helyi közgyűlés, az egyetlen napirendet tárgyaló rendkívüli ülésén.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester előterjesztése szerint a népszavazás önkormányzati közfeladatokkal is összefügg, ezért helyi közügynek minősül, és "fontos, hogy Tatabánya kifejezze elkötelezettségét Magyarország kormányának a népszavazás sikere mellett".

A város vezetője elmondta, a város német testvértelepülése, Aalen hetvenezres lakosságának a német szabályok alapján 400 menekült mindennapjairól kell gondoskodnia, saját költségvetéséből.

"A kötelező betelepítési kvóta veszélyezteti kultúránkat és mindennapjaink biztonságát, vállalhatatlan terheket jelentene szociális, egészségügyi és oktatási rendszerünkre" - fogalmazott előterjesztésében a polgármester.

Schmidt Csaba úgy véli, a menekültek nem a beilleszkedésre készülnek, és emlékeztetett arra: egy évvel ezelőtt éppen a bányásznapon vonultak végig Tatabányán a bicskei menekülttáborból kitört migránsok, és ez aggodalommal töltötte el a város lakóit.

Boda Bánk (Jobbik) képviselő leszögezte, hogy pártja elkötelezett a népszavazás sikere mellett, de azt nem tudja elfogadni, hogy önkormányzati forrásokból biztosítanak erre keretet, mert a tájékoztatás megszervezése a kormány feladata.

Az előterjesztés anyagi forrásokról szóló részét a 11 fős Fidesz-KDNP-frakció megszavazta, nemmel szavazott a DK, a Jobbik, az LMP és az MSZP egy-egy képviselője. Boda Bánk (Jobbik) azonban megszavazta az előterjesztés azon részét, amelyben az önkormányzat felkérte a választópolgárokat a népszavazáson való részvételre.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"