Egy évvel később vezetik be az új Nemzeti alaptantervet

2016.09.21. 06:06

Az eredetileg tervezett 2018 helyett csak 2019 őszétől vezetnék be az új Nemzeti alaptantervet, mondta Palkovics László oktatási államtitkár egy kedden tartott háttérbeszélgetésen.

Az elmúlt hetekben több helyen elhangzott: 2018-ra készül el az új Nemzeti alaptanterv (Nat) amely a minden iskolában kötelező tananyagot és ennek elosztását határozza meg. 

Az új Nat-nak fontos szerepe lesz a diákok terheinek csökkentésében. Korábban Palkovics László oktatási államtitkár az Indexnek is arról beszélt, hogy ezt a célt nemcsak a tananyag csökkentésével és átstrukturálásával szeretnék elérni, hanem az iskolai szünetek idejének megváltoztatásával is. Az elképzelések szerint a tanév hosszabbodhat, belelóghat a nyárba, emiatt a nyári szünet rövidebb lenne, viszont több pihenőt adnának az őszi és a tavaszi szünetben a diákoknak és a tanároknak. Erről egyelőre még nincs végleges álláspont.

Palkovics László kedden azt mondta: elkezdődött az új alaptanterv kidolgozása. A köznevelési kerekasztal legutóbbi ülésén azonban az ezen dolgozó munkacsoport szakértői úgy vélték: a 2018-as bevezetés túl korai lenne. Ezért 2019 szeptemberétől vezetnék be az új tantervi szabályozást.

Az államtitkár nem említette, de a halasztásban szerepet játszhat az is, hogy nem akarják terhelni a 2018-as választási kampányt az oktatásról folyó vitákkal.