Nem baj, ha tök ismeretlen vagy, kampányolj a nem mellett és rögtön idéz az MTI

2016.09.22. 06:36

Keresett szó: "Professzorok baráti köre".

Nincs találat.

Ezt üzeni az MTI archívuma, amikor rákeres valaki arra, pontosan milyen szervezet is javasolja legújabban, hogy nemmel szavazzon mindenki október másodikán. És nem talál a Google sem semmit a szervezetről a mostani nyilatkozatukon kívül.

Az alaphír, amelynek megpróbáltunk utánajárni, úgy szólt, hogy "a belgiumi Professzorok Baráti Köre szerint részt kell venni és nemmel kell voksolni a kötelező betelepítési kvótáról szóló októberi 2-i népszavazáson, mert ez Magyarország érdeke."

Ráadásul az MTI dupláz, mert lehozta az alaphírt kedden is, majd szerdán szemlézte, hogy a szervezet nevében Rezsőházy Rudolf ugyanezt még egyszer elmondja az M1-en is. 

Talán az MTI-nél is érezték, hogy nem mindenki ismerheti ezt a szervezetet, úgyhogy a hír végén maga a nyilatkozó mutatja be a szervezetet. "Rezsőházy Rudolf elmondta: a belgiumi Professzorok Baráti Körének tagjai olyan magyarok, akik Belgiumban végezték tanulmányaikat és ott építettek karriert. Legtöbbjük valamelyik belgiumi egyetemen tanít vagy tanított, ugyanakkor a kör rendszeresen összeül és megbeszéli a magyarországi történéseket."

Az MTI utoljára 2011-ben idézett Rezsőházy Rudolftól, akkor azt közölte az állami hírügynökség, hogy a professzor

Védőbeszéd Orbán Viktorért címmel írt cikket

a La Libre Belgique című belga napilap csütörtöki számának véleményoldalán.

Egy nagyon hasonló nevű szervezetet, a Belgiumi Magyar Professzorok Körét viszont megemlíti az MTI Deutsch Gyula 2011-es halálhírében, és Rezsőházyval együtt alapítóként nevezik meg a fizikaprofesszort. Ugyanabban az évben Schmitt Pállal is találkoztak a szervezet tagjai. Egy 2006-os hírben azt írta az MTI, hogy a csoportot kilenc belgiumi egyetemi professzor alkotja, köztük olyan híres tudósokkal, mint Lámfalussy Sándor közgazdász vagy Frühling János orvos, aki évekig a belga orvosi kamara elnökeként dolgozott.

Az MTI egyébként a kampányhajrában nem először idéz viszonylag ismeretlen szervezetektől. A Fiatal Családosok Klubja például eddig egyetlen alkalommal tudott bekerülni a hírek közé, amikor a február 29-i "ne menj iskolába nap" ellen tiltakoztak. Meg most, amikor a szervezet nevében Király Nóra azt mondta, egyesületük az elmúlt egy évben több fórumot tartott, és úgy vélik, a családosoknak, szülőknek nem szabad kockáztatniuk. "Gyermekeink, családunk védelmében ki kell állnunk amellett, hogy ne kényszerítsék rá Magyarországra a bevándorlók kötelező betelepítését".

De idézte hírügynökség a napokban a nemmel szavazó Hack Pétert is, aki legutoljára közéleti szereplői, azaz nem ELTE-fegyelmi bizottsági elnöki minőségében négy éve tudott utoljára bekerülni az MTI hírfolyamába.

És bár ennél jóval gyakrabban szerepelnek az MTI-ben, azért jegyezzük meg, hogy a "nem" szavazat melletti kiállással bekerült a hírek közé Thürmer Gyula, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Székely Nemzeti Tanács. a Csemadok, ami a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális-közéleti szervezete, a Professzorok Batthyány Köre, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, és Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke is.