Orbán Viktor Elnök Úr 100 százalékos részvétellel lenne elégedett a népszavazáson

2016.09.22. 09:38 Módosítva: 2016.09.22. 10:15
Orbán Viktor az Origónak adott gigantikus interjúban kampányol a népszavazás mellett, iránymutatást ad belpolitikai kérdésekben, és átfogó világpolitikai áttekintést ad az olvasóknak.

Az interjú, amiben egy helyen nagy kezdőbetűvel „Elnök Úrnak” szólítják Orbán Viktort, elég hosszú. Néhány idézet.

  • Orbán Viktor a választási részvételről: „Én egy kicsit mindig csalódott vagyok, ha a részvételi arány kevesebb, mint száz százalék, mert abból indulok ki, hogy Magyarország jövőjéről van szó. (...) Ha akár egy szavazat is hiányzik, akkor már nem teljes a nemzeti ügy.
  • Orbán Viktor a népszavazás utáni előrehozott választásokról: „Az emberek 2014-ben elmentek szavazni és négy évre döntöttek, hogy az általuk támogatott politikai erők intézzék az ország ügyeit. Mi ezt el is vállaltuk. (...) Előrehozott választásnak tehát egyértelmű, nyilvánvaló oka kell legyen. Szerintem ilyen nem áll fenn Magyarországon, mert Magyarország jó irányban halad.
  • Orbán Viktor a kötelező kvótáról: Az Európai Bizottság ebben az ügyben meghozta a döntését, az Európai Parlament támogatja. „Utána még jön a tanács, ami a miniszterelnökök és a miniszterek tanácsa. Ott harcolunk, hogy ezt megakadályozzuk, én ott tudok néhány miniszterelnökkel összefogva egy politikai döntést kicsikarni, amellyel megváltoztatjuk a két korábbi döntést.
  • Orbán Viktor a menekültek szétosztásáról: „Ha az unió a kötelező betelepítési kvótát ránk tudná erőszakolni, az minden magyar települést érintene. Ezért mondom azt, hogy a kényszerkvóta mind a 3200 magyar településnek az ügye.
  • Orbán Viktor a menekültválság megoldásáról: „Az EU területén kívül, uniós fegyveres biztonsági őrizet mellett, EU-s pénzügyi támogatással fel kell állítanunk nagy menekülttáborokat. Mindenkinek, aki illegálisan jött be, oda vissza kell mennie. Onnan benyújthatja a kérelmét és ha van befogadó ország, akkor majd jöhet. (...) Ez lehet egy sziget is, lehet Észak-Afrika valamelyik partvidéke, de annak a területnek a biztonságát és ellátását az EU-nak kell a saját érdekében garantálnia.
  • Orbán Viktor a civilizáció megvédéséről: „Én viszont azok közé tartozom, akik nem szeretnék, ha a világ civilizációs képe megváltozna, és különösen nem szeretném, ha megváltozna annak a földdarabnak a kultúrája, amit Magyarországnak hívunk.
  • Orbán Viktor az amerikai elnökválasztásról: „Mi, magyarok, európaiak abban vagyunk érdekeltek, hogy olyan amerikai külpolitika legyen, amely nem akar demokráciát exportálni, és nem destabilizál térségeket, illetve migránsügyben határozottan az állami szuverenitások helyreállítását szorgalmazza. Trump úr erről beszél, Clinton asszony pedig annak a folytatásáról, amitől mi most Európában szenvedünk.
  • Orbán Viktor Mengyi Roland fideszes képviselő, más néven Voldemort nagyúr csúnya korrupciós ügyéről: „A Mengyi-ügynek az a megnyugtató tanulsága van, hogy az államkasszából egyetlen fillér sem ment ki jogszerűtlenül. (...) Úgy látom, hogy az állami rendszer önvédelemi mechanizmusai működnek. A képviselő úrnak meg helyt kell állnia saját magáért, tehát amivel vádolják, arra egyértelmű és világos választ kell adnia a bűnüldöző szervek számára.
  • Orbán Viktor az őszödi beszédről: „A titkosszolgálatoknak nem szabad pártügyekkel foglalkozniuk. Az őszödi beszéd egy MSZP-pártrendezvényen hangzott el, szerintem jobb, ha a mindenkori állami szervek távol tartják magukat attól a kérdéstől, hogy ki másolta le, ki rögzítette, és hova küldte.

Az Origo-interjúban az „Elnök Úr” megszólítást később „Elnök úrra” módosították.