Kúria: Törvénysértő a kormány hirdetése

2016.09.23. 16:14

Törvénysértő volt a kormány fizetett politikai hirdetése – döntött a Kúria, felülbírálva a  Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát.

Eszerint a Magyar Időkben szeptember 6-án megjelent

fizetett kormánypárti politikai hirdetés sértette a választás tisztaságára, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvet

azzal, hogy alig volt látható rajta a megrendelő, azaz a kormány.

A bíróság szerint nem felel meg a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének az olyan fizetett politikai hirdetés, amelyből magából egyértelműen és nyilvánvalóan nem állapítható meg, ki volt a megrendelője, és az sem, hogy az országos népszavazási kampányban kinek a támogatására ösztönöz. Mindez nem egyeztethető össze a népszavazás tisztaságára vonatkozó alapelvi rendelkezéssel sem a bíróság szerint.

Ezután Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke pénteken közleményben hívta fel a politikai hirdetések közzétételére jogosult sajtótermékek szerkesztőinek figyelmét arra, hogy a népszavazási kampányban közölt politikai hirdetéseket jól láthatóan el kell különíteni a sajtótermék többi részétől, és jól láthatóan szerepeltetni kell a politikai hirdetés megrendelőjét.

Az elnök dolgozhat a kormány alatt

A Kúria viszont helybenhagyta az NVB másik határozatát, miszerint Patyi András elnök bizottsági tagsága nem összeférhetetlen más tisztségeivel – írta az MTI.

Az NVB-hez Nemény András, az MSZP alelnöke nyújtotta be az összeférhetetlenségi indítványt, szerinte ugyanis Patyi András kormány alá rendelt szervezetekben végez munkát. Beadványában azt kezdeményezte, hogy a testület mondja ki: Patyi  NVB-tagsága – így elnöksége – összeférhetetlen azzal, hogy

  • egyben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora,
  • az Államreform Bizottság elnöke,
  • a Közigazgatási Perjogi Kodifikációs Bizottság elnöke.

Az NVB szerint Naményi semmivel nem igazolta, hogy a pozíciók összeférhetetlenek volnának az NVB-tagsággal.

A választási bizottság határozata azonban nem vált jogerőssé, mert a beadványozó bírósági felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához. A bíróság szeptember 20-án meghozott, az internetes oldalára pénteken feltöltött végzésében helybenhagyta az NVB határozatát.

A Kúria a rendelkezésére álló iratanyag alapján azt állapította meg, hogy az indítványozó nem bizonyította indítványát, és bizonyítottság hiányában az összeférhetetlenség nem volt megállapítható.