Bűnügyi helyszínelők fésülik át a robbanás helyszínét

2016.09.25. 12:52
  • A rendőrség ma fél hétkor tart sajtótájékoztatót!
  • Robbanás történt szombat este 22 óra 36 perckor a Teréz körúton egy földszinti üzlethelyiségnél
  • Két rendőr megsérült, egyikük életveszélyes állapotban lehet
  • A környéken szögeket találtak, egyesek szögbombára gyanakodnak
  • Nem kizárt, hogy a rendőrök egy gazdátlan csomagot vizsgáltak meg
  • A térfigyelő kamerák állítólag egy alakot rögzítettek, aki egy táskát helyez el a helyszínen a robbanás előtt
  • A környék vasárnap is le van zárva, de lakcímkártyával beengednek embereket. Ott lakók szerint a rendőrök átvizsgálják az épületeket
  • A bűnügyi helyszínelők centiről centire vizsgálják át a körutat
  • A nemzetbiztonsági bizottság elnöke összehívta a testület ülését hétfőre

Ismeretlen eredetű robbanás történt szombat este fél 11-kor a Teréz körút 4. számú ház földszinti üzlethelyiségénél. A Teréz körút és a Király utca sarkán történt robbanásban a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre sérült meg, egy nő és egy férfi. Mindkettőjüket kórházba szállították. A Terrorelhárítási Központ (TEK) nem zárja ki a terrorcselekmény lehetőségét sem az M1 szerint. A TEK viszont azt közölte velünk, hogy ők ilyet nem mondtak.

Robbanás a Teréz körúton
Robbanás a Teréz körúton
Fotó: Olvasónk, László

A robbanásban a környéken álló autók is megrongálódtak, több lakás ablaka betört. Tűz nem keletkezett. Szerkesztőségünknek elküldött levelében a Nemzeti Nyomozó Iroda azt írta, hogy a rendőrség több ember sérelmére elkövetett emberölés gyanújával nyomozni. Bár első hallásra nagyon hiányzik az emberölés "kísérlete" szócska, lévén, hogy nem halt meg senki, és telefonban is jelezték, hogy a nagy kavarodásban lehet, hogy kimaradt egy mondat, de a Hvg.hu szerint akkor is ez a hivatalos tényállás a nyomozás céljának megfogalmazásánál, ha végül nem halt meg senki.

A rendőrség mindenkit arra kér, akinek bármilyen információja, vagy felvétele van a robbanásról, illetve az azt követő, vagy megelőző pillanatokról, akkor jelentkezzenek. Friss közleményükben pedig arra kérik mindazokat – állampolgárok, jogi személyiséggel rendelkező vagy nem rendelkező vállalkozások –, akik Budapest teljes közigazgatási területén belül térfigyelő kamerát üzemeltetnek, hogy rögzített felvételeiket 30 napig, azaz 2016. október 24-ig őrizzék meg.

Több szög látható a földön a robbanás környékén. A Hvg.hu és a Blikk olyan képeket közölt, amelyeken a rendőrségi nyombiztosítók által megjelölt szögek láthatók az aszfalton. Nem kizárt, hogy a két rendőr egy gazdátlan csomagot akart megnézni, akkor következett be a detonáció. Az M1 úgy tudja, hogy a köztéri kamerák felvételén az látható, ahogy valaki elhelyez egy csomagot, vagy táskát a helyszínen a robbanás előtt. Egy igazságügyi szakértő szerint az biztos, hogy nem gázrobbanás történt, hanem valamilyen robbanószerkezet robbant fel, ami valószínűleg erősebb lehetett egy egyszerű csőbombánál.

A ház környékét a hatóságok lezárták. A zárás érinti a Teréz körutat az Oktogon és a Wesselényi utca között, és kordonok vannak felállítva a Király utcában is. Az M1 szerint a lakcímkártyával rendelkezőket reggel elkezdték beengedni otthonaikba, de például a hostelekben lakó külföldiek egyelőre nem tudtak visszamenni.

Robbanás a Teréz körúton
Robbanás a Teréz körúton
Fotó: Olvasónk, László

A Hvg.hu értesülése szerint lehetséges, hogy kifejezetten a két járőrt vették célba a robbantással. A lap egy, a kezében zacskót tartó alakról ír, aki állítólag a robbanást megelőzően a helyszín közvetlen közelében, egy kapubeállóban láttak, aki miután a járőrök elhaladtak előtte, valamit utánuk dobott. Ezután két-három másodperccel később bekövetkezett a robbanás. Az alak átment az út túloldalára, miközben végig a sérülteket nézte. Egy olvasónk Facebookon azt írta, hogy beszélt a szemközti gíroszosokkal, akik azt mondták, a rendőrök egy fehér halászkalapos, fehér bőrű, 40 körüli férfit kerestek, akinél két táska volt.

Fél nappal a robbanás után mindenesetre hivatalosan semmit nem lehet tudni, sem a rendőrség, sem a katasztrófavédelem, sem a TEK, sem senki nem adott ki közleményt, nem tartott sajtótájékoztatót. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke összehívta a testület ülését hétfőre. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára vasárnap az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, várhatóan estére a rendőrség már annyi információ birtokában lesz, hogy részletes tájékoztatást tud adni a történtekről.

Az Indexnek több, a robbanáskor a helyszínen tartózkodó ember is megírta, mit látott. Árpád nevű olvasónk azt írta, „Az épület előtt mentünk a fiammal autóval, amikor a robbanás történt, láttam!!! Azonnal megálltam, és odarohantam, és két egyenruhás volt a földön. Azt nem tudom, hogy rendőrök vagy közteresek voltak, de az egyik cb-rádión kért segítséget, és 2 percen belül jöttek a rendőrök. A másik egyenruhás egy fiatal lány volt, nem mozdult, törmelékek borították, a feje sérülhetett meg, mert nagyon vérzett".

Egy másik olvasónk, Bence is a robbanás helyszínén volt: a körúton sétált a Király utca felé, amikor látta a robbanást. Ő azt írta, az egyenruhások rendőrök voltak, felismerte őket a tipikus háromszög sapkájukról, és az oldalukon lógó fegyverükről. Ő említést tett egy harmadik emberről is.

CBűnügyi helyszínelők fésülik át az úttestet
CBűnügyi helyszínelők fésülik át az úttestet
Fotó: Olvasónk

Egy harmadik olvasónk, aki egy autóban állt a robbanás közelében lévő piros lámpánál, azt írta: „A barátnőmmel azonnal kiszálltunk a kocsiból, és odarohantunk a sérültek ellátására. Előttünk 1 ember volt ott, akinek a kocsiját eltalálta valami. A többi ember elrohant, és a földön hagyta a két sérült rendőrt. Az egyik egy rendőrnő volt, akit a fején talált el valami szilánk vagy repesz, a másik pedig egy férfi, akit a lábán. Mindketten a földön feküdtek egymásra borulva.

A férfi egy sapkát tett a nő feje alá, hogy elállítsa a vérzést, de ő maga sem tudott lábra állni. A nő szintén eszméleténél volt, és amikor el akartuk látni a nő sérülését, a földön fekvő kollégája szólt, hogy nem súlyos, és inkább mentőt hívjunk. Körülbelül ebben a pillanatban azonnal kitereltek minket az érkező rendőrök, ugyanis mire észbe kaptunk, körülálltak minket a hiénák telefonnal hogy lefényképezzék a szenvedő sérülteket".