Nemzetbiztonsági bizottság: Nem valószínű, hogy dzsihadista hátterű volt a robbantás

2016.09.26. 10:19 Módosítva: 2016.09.26. 10:27

Frissítés 09.27: A körúti robbantás kérdéseit ebben a cikkben gyűjtöttük össze

Az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága és a rendészeti bizottság hétfő reggel ült össze, hogy a szombat esti Teréz körúti robbantásról tájékozódjon. Az ülés után Kósa Lajos, a rendészeti bizottság fideszes elnöke és Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke beszélt a sajtónak. 

  • Motiváció: A robbantás motivációjáról még mindig keveset tudni, de a dzsihadista háttér nem valószínű, mondta Molnár Zsolt. A bizottság MSZP-s elnöke azt mondta: ez az ő következtetése, amit arra alapoz, hogy ilyen iszlamista merényleteknél röviddel az elkövetés után valamelyik szervezet magára szokta vállalni az akciót. Kósa Lajos ezt annyival egészítette ki, hogy még ha később magára is vállalná a robbantást egy terrorszervezet, abból sem következne, hogy az Európában vagy az USA-ban szokásos dzsihadista merénylet történt. Kósa szerint mindettől függetlenül terrorcselekménynek szokták nevezni azt, ha valaki nyílt területen bombát robbant.  
  • Személyes szálak, ideológiai háttér: Kósa és Molnár hangsúlyozta, hogy minden lehetséges szálat vizsgál a rendőrség. A cselekmény irányulhatott a magyar állam, a társadalom vagy a rendőrség ellen, de a rendőrség ellenőrzi a személyes szálakat is. Kósa szerint azonban „semmilyen interneten olvasható feltételezésnek nincs valóságalapja, ezek csak találgatások”, de azt nem mondta meg, mik ezek a találgatások. Molnárnak a támadás politikai összefüggéseiről nincsenek információi, és szerinte olyan információ sincs, ami arra utalna, hogy bármilyen ideológiai háttere lett volna a robbantásnak. 
  • Kik voltak a célpontok? Ha nem tudják megmondani, mi volt a motiváció, akkor honnan tudják, hogy a rendőrök voltak a célpontok? – hangzott el egy kérdés. Kósa Lajos erre először azt mondta: „nem tudjuk, de így van”. Ezután Molnár Zsolttal félrevonultak tanácskozni, majd amikor visszatértek, azt mondták: az egyetlen biztos dolog, amit most állítani lehet, hogy a tettes embert akart ölni. 
  • Fantomkép akkor lehet az elkövetőről, amikor olyan szakaszába ér a nyomozás, mondta egy kérdésre mondta Molnár Zsolt.
  • Videó: Arra a kérdésre, hogy köztéri kamera felvehette-e a robbantás elkövetőjét, Kósa és Molnár azt mondta: nem lehet megmondani, hogy van-e ilyen.
  • Rossz tájékoztatás: A bizottsági ülésen kritikaként elhangzott a képviselőktől, hogy a rendőrség későn adott hivatalos tájékoztatást az ügyben. A bizottság tagjai szerint ilyen helyzetekben a pánik elkerülése érdekében szükség van megnyugtató tájékoztatásra.