11 ezren külföldről mondják meg, mit gondolnak a kvótáról

2016.09.26. 12:32

A Nemzeti Választási Irodaelnöke szerint szombaton lezárult a külképviseleti névjegyzékbe vétel határideje, összesen több mint 11 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A legtöbben Londonban szavaznának, 1327-en, Münchenben pedig 761-en adnák le voksukat. A 105 külképviseletre a napokban juttatják el a szavazólapokat és a szükséges iratokat.

D EDY20160919014 (1)
Fotó: Molnár Edvárd / MTI

Pálffy Ilona a sajtótájékoztatón azt mondta az MTI híradása szerint, hogy az érvénytelen szavazatokról szóló vita minden bizonnyal elbizonytalanítja majd a szavazatszámláló bizottságok tagjait a szavazatok összeszámlálásakor, ezért lassulni fog az eredmények megállapítása, mégis arra számít, hogy este 10-11 óra körül már viszonylag magas lesz a feldolgozottság állása. (A Publicus Intézet legutóbbi felmérése szerint igen magas, 11 százalék körül lesz az érvénytelenül szavazók aránya.)

Mint mondta, ha nagyon szoros lesz az eredmény, akkor a külföldről beérkező szavazatok és a levélszavazatok, és az ezekben található érvényes szavazólapok száma akár még a jövő héten is befolyásolhatja a népszavazás érvényességét.

Hétfőn 8 275 145 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, de ez a szám még a halálesetek miatt biztosan változni fog. A népszavazás érvényességéhez az kell, hogy a névjegyzék zárásakor, szeptember 30-án a névjegyzékben szereplő választópolgárok több mint fele érvényesen szavazzon. A névjegyzéket pénteken 16 órakor zárják le és még aznap ki is nyomtatják a helyi választási irodák.