Javítani kell a transzneműek jogi helyzetén

2016.09.26. 15:08

Magyarországon a transz embereknek lehetőségük van ugyan arra, hogy a nemüket és a nevüket a valós identitásuknak megfelelően változtassák meg, de az eljárásnak nincs jogi szabályozása

– így kezdődik az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által kiadott közlemény, amely a nem- és névváltoztatás szabályozási hiányosságairól szól. 

Az ombudsman szerint azért problémás a jelenlegi szabályozás, mert nem érvényesülnek a nemváltoztatás tisztességes eljárásának alapkövetelményei, például a határidők, döntési jogkörök tisztázása, a jogorvoslati eljárás lehetősége. A kiszámíthatatlanság miatt az eljárások elhúzódnak, ami szükségtelenül hosszan tartó bizonytalanságnak teheti ki az érintetteket - és mivel nincs bevett gyakorlat, ezért az érintetteknek nehéz számon kérni a hatóságokon egy (szerintük) helytelen döntést.

Székely László alapjogi biztos felkérte Balogh Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy civil-szakmai szervezetek bevonásával javítsa ki a jelenlegi eljárás hiányosságait.

Az alapvető jogok biztosának vizsgálata egy civil szervezet és két fiatal panaszos beadványára reagált. Az egyik panasz arról szólt, hogy hiába van lehetőség Magyarországon a nemváltásra, nincsenek lefektetve az eljárás szabályai, nincs hivatalos tájékoztatás arról, hogy a transz embereknek milyen dokumentumokat kell beszerezniük, milyen intézményt kell felkeresniük, illetve hogyan kell kezdeményezniük a nemi jellegüket megerősítő műtétet. (Az emberek ezt általában nemváltoztató műtétnek hívják, amit az érintettek azért nem így neveznek, mert ez a kifejezés azt sugallja, mintha az operáció előtt egy transz férfi/nő, nem lett volna férfi/nő.)

Két másik panasz pedig azért érkezett az ombudsmanhoz, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma hosszú várakozás után nem engedélyezte két 17 éves fiatal számára, hogy megváltoztassák a nemüket, annak ellenére, hogy a róluk készült szakorvosi vélemény szerint a műtét az indokolt lett volna. A biztos szerint az eljárás elhúzódása lelki sérüléseket okozott a két fiatalnál, és emellett jelentős anyagi terhet is rótt rájuk.

A jelentés kiemeli még, hogy az érintetteknek joga van ahhoz, hogy az új, megváltoztatott nemüknek, nevüknek megfelelően állítsák ki számukra a szükséges iratokat, bizonyítványokat. Az ombudsman vizsgálata szerint ennek kapcsán aggályos az, hogy a felsőoktatásban a nem és a név megváltoztatását követően nincsen mód annak kezdeményezésére, hogy az újakra cseréljék az eredeti oklevélben szereplő adatokat. Ez utóbbi probléma megszüntetéséhez törvénymódosításra lenne szükség, ezért az ombudsman felkérte az Emmit, hogy változtassanak a jelenlegi jogszabályokon.

A transzneműségről szóló korábbi riportunkat itt olvashatják el.

Ha ön transz férfi vagy transz nő

A nem és név megváltoztatásának engedélyezésére irányuló kérelmet a BÁH Állampolgársági Igazgatóságához kell benyújtani. A benyújtott kérelemhez három, itt felsorolt szakvéleményt is csatolni kell:
1) pszichiáter szakorvos által készített szakvélemény, amelyben szerepel a transzszexualizmus diagnózisa, továbbá a szakorvos javasolja a nem megváltoztatás engedélyezését,
2) az egészségügyi működési nyilvántartási rendszerben érvényes nyilvántartási engedéllyel rendelkező klinikai szakpszichológus szakvéleménye,
3) ezen kívül a kérelmező születési nemének megfelelően nőgyógyász/urológus szakorvos szakvéleménye, mely alátámasztja, hogy a műtétnek, hormonkezeléseknek nincs ellenjavallata.

Részletes információkért keresse a transznemű emberek jogaiért küzdő Transvanilla Egyesületet.