Mi közük a Budapesten héderelő terroristáknak a kvótanépszavazáshoz?

2016.09.28. 13:29 Módosítva: 2016.09.28. 14:57
Tudta? Nem tudta? Jobb, ha tudja! Egy kampányban mindig sok csúsztatás, féligazság, sőt komplett hazugság hangzik el. Az október 2-i kvótanépszavazásig igyekszünk szép sorjában megnézni, mi igaz ezekből. Vajon mi köze a Budapesten héderelő párizsi terroristáknak a kvótanépszavazáshoz?

Állítás: „Az illegális menekülthullámmal érkeztek Budapestre a párizsi és brüsszeli merényleteket szervező terroristák.”

Ki mondta? Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke

Hol mondta? Az előtt a zuglói szálloda előtt, ahol tavaly szeptemberben egy hetet töltött el három terrorista

Igaz vagy hamis?

IGAZ
Fotó: Index

Németh Szilárd most cáfolhatatlanul igazat mondott. Az más kérdés, hogy három nappal a Teréz körúti robbantás és öt nappal a kvótanépszavazás előtt vajon mi okból kell feleleveníteni azt,

  1. amit már eddig is tudtunk;
  2. aminek a tavalyi ellenőrizhetetlen menekültáradathoz valóban volt köze;
  3. és aminek a mostani kvótanépszavazáshoz semmi köze nincs.

A kormánnyal nagyon baráti viszonyban álló Magyar Idők kedden kétkolumnás anyagot szentelt a párizsi merényletekben fontos szerepet játszó Salah Abdeslam budapesti tartózkodásának. Arra még visszatérünk, hogy ez milyen alapos tényfeltáró munka eredménye, de a dolog propagandisztikus célját elárulja, hogy a cikket két oldalt a terrorizmus és a bevándorlás összefüggését tagadó MSZP-s, DK-s és LMP-s politikusok, valamint európai kormányfők és uniós politikusok nyilatkozataival szegélyezték. Ez a cikk ágyazott meg Németh Szilárd tegnapi, és Halász János mai sajtótájékoztatójának a Keleti pályaudvaron, ahol a migráció súlyos biztonsági kockázataira figyelmeztettek.

+1 csúsztatás Halász Jánostól

A Magyar Idők cikke alapján a Fidesz-frakció szóvivője a Keleti pályaudvar előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: 

"Fény derült arra, hogy a tavalyi migrációs hullámot kihasználva több terrorista Magyarországon rejtőzködött, és itt készítette elő a későbbi párizsi és brüsszeli tömeggyilkosságokat."

A cikkben is olvasható, hogy itt nem készítettek elő semmit. Budapest egy állomás volt, ahol még rejtőzködniük sem kellett, csak bevárták az értük jövő Salah Abdeslamot, és elmentek vele Brüsszelbe.

Milyen új dolgokat tárt fel a Magyar Idők? Mióta tudjuk, hogy az idén márciusban Brüsszelben elfogott Salah Abdeslam a párizsi merényletek előtt Budapesten járt, és innen vitte magával a menekülthullámmal Magyarországra érkező terroristatársait? A párizsi merényletek után kevesebb mint egy hónappal, már 2015. december 2-án közölte a belga RTL, hogy a merénylet egyetlen túlélője tavaly szeptemberben Budapesten járt, és autóval vitt magával (akkori információk szerint még csak) két embert Brüsszelbe. Ők később vele együtt részt vettek a terrortámadásban. December 3-án ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette

Az akkor még szökésben lévő Salah Abdeslamról már akkor kiderült, hogy szervezői feladatokat látott el a merényletek előkészítésében. Keresztül-kasul járt Európában, háromszor is volt Magyarországon. Tavaly augusztusban Görögországban ellenőrizték az autóját, amellyel az olaszországi Bariba indulóra hajóra szállt fel. Később ő bérelte a párizsi támadásokhoz használt két autót Belgiumban, és a támadók párizsi szállását is ő biztosította.

A Magyar Idők most ezeket az információkat ismétli meg és pontosítja. Nagyon úgy néz ki, hogy mindez nem aprólékos tényfeltáró munka eredménye, hanem hozott anyagból dolgoztak. És nem is akárhonnan hozták ezt az anyagot. A cikk elején utalnak arra, hogy az információk a magyar elhárítástól származnak, illetve mindez „a magyar rendvédelmi szervek belga és francia jogsegélykérelmekre végzett felderítő munkájának” eredménye.

A cikket megnézve ez látszik is. A nagyon-nagyon jól értesült Magyar Idők tudja, hogy a zuglói Grand Park Hotelben megszálló három terrorista Jamal Salah, Fooad Moosa és Husein Alkhlf álnévre kiállított útlevekkel jelentkezett be, sőt közli is a hamis útlevek másolatát. Vajon hogy jutottak ehhez a Magyar idők szemfüles újságírói? Kikeresték nekik a hotelben az egy évvel ezelőtt megszállt szír vendégek útleveleinek fénymásolatát? Vagy elkérték a magyar elhárítástól?

Ezután mintha csak egy operatív nyomozás jegyzőkönyvéből idéznének. A három terrorista szeptember 17-én „14 óra 40 perc körül” találkozott a Keleti pályaudvar parkolójában Salah Abdeslammal. Néhány percet beszélgettek, Abdeslam ezután a Rákóczi út 30. alatti Hotel 30-ban pihent meg. Este 10-kor aztán egy Audi A6-ossal visszament a Keletihez, felvette a három embert, és elindultak az osztrák határ, majd Brüsszel felé. A cikk mai folytatása szerint Abdeslam egy másik alkalommal Kiskőrösről szállított el két ISIS-terroristát.

Ez az ügy már tavaly tökéletesen alkalmas volt arra, hogy összemossák a háború elől menekülők tömegeit a közéjük furakodott terroristákkal. Azt eddig is tudtuk, hogy a tavalyi menekülthullám súlyos biztonsági kockázatot jelentett Európának. A menekültek olyan tömegben érkeztek, hogy lehetetlen volt ellenőrizni őket. Így volt ez Magyarországon, Ausztriában és Németországban is. Teljesen kézenfekvő, hogy ezt helyzetet a terroristák is kihasználták. Mindenféle ellenőrzés nélkül juthattak át ők is az EU külső és belső határain, adott esetben a magyar, az osztrák vagy a német állam által fizetett vonatjeggyel.

De ezek a terroristák nem azok a menekültek, akik törökországi vagy libanoni menekülttáborokból indultak neki a hosszú útnak. A menekültekkel érkező terroristák nagy része az EU-ban született, az EU-ban nőtt fel, az EU-ban radikalizálódott, majd Szíriában vett részt kiképzésen, hogy tavaly szeptemberben más identitással visszaszivárogjon Európába. Pont ilyen volt a Budapesten héderelő, majd a Bataclan színházban mészároló Omar Mostefaig, Samy Amimour és Foued Mohamed-Aggad is. Mindhárman francia állampolgárok voltak.  

Ezt a súlyos biztonsági rést azóta is átkozzák az európai titkosszolgálatok. Tavaly szeptember óta Németország és az EU minden eszközzel azon dolgozik, amin Orbán Viktor: tartsák Európán kívül a menekülteket, és ellenőrizetlenül senki se juthasson be többet az EU területére.

Miről tartanak népszavazást vasárnap Magyarországon? Arról, hogy ismét százezrek áramoljanak be ellenőrizetlenül az EU-ba? Nem. Arról, hogy az EU a magyar országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa menekültek betelepítését Magyarországra.

Ha az EU-nak sikerülne ez a terve, az azt jelentené, hogy ezentúl is bárki besétálhatna Magyarországra, és senki nem ellenőrizé? Nem. Az EU által tervezett áttelepítéssel a már Európában lévő menekültek egy részénél kellene Magyarországon lefolytatni a menekültügyi eljárást. Az eljárás közben nemcsak azt kellene tisztázni, hogy ők jogosultak-e menekültstátuszra, hanem azt is, hogy tényleg azok-e, akiknek mondják magukat, és nem állnak-e kapcsolatban valamilyen terrorszervezettel.