Kinyitják az összes kormányablakot a hétvégén a kvótaszavazás miatt

D  VG20150130020
2016.09.29. 11:46

Csak akkor tud valaki szavazni vasárnap, ha a szavazókörben tudja igazolni a személyazonosságát, és bemutatja a lakcímkártyáját. Sokszor előfordul, hogy csak a szavazókörben derül ki: lejárt valamelyik igazolvány érvényessége. Ebben az esetben a szavazatszámláló bizottságnak vissza kell utasítania a választópolgárt. Aki így nem szavazhat.

A kormánynak viszont deklaráltan fontos a minél magasabb részvétel, és gondoskodik arról is, hogy ezen semmiképp ne múljon az érvényesség, ami a felmérések szerint a határon billeg. Ezért a hétvégén is kinyitják a kormányablakokat országszerte.

Október 1-jén és 2-án országosan valamennyi kormányablakban és okmányirodában intézhető lesz az ideiglenes személyazonosító igazolvány kiállítása és a lakcímigazolvány pótlása.

Ezt közölte a budapesti kormányhivatal a kormány honlapján. Ez azt jelenti, hogy a választók szükség esetén elmehetnek a kormányablakhoz, kapnak ideiglenes személyazonosító igazolványt vagy pótolhatják az elveszett lakcímkártyát. Aztán mehetnek is szavazni. 

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy miért döntöttek az összes kormányablak kinyitása mellett. Lázár János a kormányinfón azt mondta, hogy ügyeleti jelleggel az előző voksolások alatt is nyitva voltak. 

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda ugyanezt közölte az Indexszel: " korábbi választások alkalmával is ügyeleti rend szerint nyitva voltak az okmányirodák, kormányablakok". A mostani nyitvatartásról a fővárosi és megyei kormányhivatalokat vezető kormánymegbízottak saját hatáskörben gondoskodnak.

A Miniszterelnökség hangsúlyozta, hogy "a kormányablakokban a rendkívüli nyitva tartás alkalmával intézhető ügyek köre kizárólag az ideiglenes személyazonosító igazolvány kiállítására, valamint a lakcímigazolvány pótlására korlátozódik", egyéb ügyek intézésére a a hétvégén nincsen mód.