Orbán: Nincs politikai jelentősége a népszavazáson való részvételnek

2016.09.29. 19:04

Orbán Viktor a vasárnapi népszavazás kampányhajrájában a Katolikus Rádió hallgatóságával is megosztotta gondolatait. Az MTI által szemlézett interjú szerint elsősorban a részvételre biztatott, méghozzá egy szép bibliai utalással:

kivonulni nem lehet, ennek az országnak vagyunk a polgárai, ha nem veszünk részt a döntésben, bejelentjük, hogy elfogadjuk a többiek részvételével született döntést

Egy fotó Orbán Viktor Facebook-oldaláról, az M1-nek adott exkluzív interjújának felvételéről.
Egy fotó Orbán Viktor Facebook-oldaláról, az M1-nek adott exkluzív interjújának felvételéről.
Fotó: Miniszterelnökség

Azzal kapcsolatban óvatosan fogalmazott, hogy mi is lesz október 2-a után: Orbán szerint van jelentősége annak, hogy érvényes lesz-e a népszavazás, de ez a jelentőség inkább "érzelmi". Az egyedül az adminisztratív költségekre 4,5 milliárd forintot felemésztő, a kampánnyal együtt minimum 15 milliárdba kerülő népszavazás Orbán szerint erre lesz jó:

az ember szeret olyan közösséghez tartozni, amelynek tagjai tudják, mi fontos és mi nem, és amikor fontos ügyről van szó, képesek egyszerre mozdulni.

A részvétel a magyar nemzet állapotáról és minőségéről is szól, hogy valóban egy közösséget alkotnak a magyarok, "vagy csak össze vagyunk hajigálva".

Orbán szinte értelmezhetetlenül beszélt össze-vissza arról, hogy van-e politikai jelentősége a népszavazásnak: először azt  állította az interjúban, a részvételnek nincs jelentősége, majd megígérte, hogy 

ha megvan az eredmény, akkor "hamuba sült pogácsát" tesz a tarisznyájába, és elindul Brüsszelbe.

És hogy ott tényleg le fogja-e vágni a brüsszeli sárkány három, Juncker-, Asselborn- és Verhofstadt-szájjal vicsorgó fejét? Ja, azt nem, csak megbeszéli, hogy mi lesz azzal a brüsszeli döntéssel, hogy ha sok migráns érkezik a kontinensre, akkor felső korlát nélkül, kötelező erővel szétosztják őket a tagállamok között. A népmesehőshöz képest igen szolid vállaláshoz azt azért hozzátette: "Magyarországnak meg kell változtatni ezt a szabályt."

Orbán Viktor beszélt arról is, az európai demokrácia egyik legcsúnyább történetének, erőszaktételnek tartja, hogy az Európai Unióban négy tagállamot - Magyarország mellett Csehországot, Szlovákiát és Romániát - "átverve" született döntés a kötelező kvótáról. 

Orbán a menekültnyomásra egy új védelmi módot is bevezetne: 

önkéntes alapon szerveződő területvédelmi egységeket állítana fel

Ha a menekültellenes népszavazással kapcsolatban szeretne tisztán látni, akkor itt olvashatja el szájbarágónkat>>