Tizenegy településen önkormányzati választás is lesz vasárnap

2016.09.29. 09:34

Nem csak népszavazást, hanem időközi önkormányzati választásokat is tartanak a hétvégén: hét helyen polgármestert, háromban polgármestert és képviselő-testületet, Soroksáron pedig egyéni választókerületi képviselőt választanak. Lássuk sorban:

  •     A Bács-Kiskun megyei Fülöpházán 

a korábbi polgármester, a független Balogh József lemondott tisztségéről, miután júniusban jogerősen tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, amiért 2013 áprilisában ököllel többször arcon ütötte élettársát. A tisztségért hárman indulnak, a szavazáson 760-an vehetnek részt. 

  • A Vas megyei Gersekaráton

az előző polgármester, Csordás Tamásné (független) júliusban indoklás nélkül lemondott. A tisztségért ketten indulnak, a szavazáson több mint ötszázan vehetnek részt.

  • A Pest megyei Kartalon

a korábbi polgármester, Némethné Keresztes Katalin egészségi okokra hivatkozva távozott posztjáról június közepén. A tisztségért öten indulnak, a szavazáson 4800-an vehetnek részt.

  • A Baranya megyei Oldon

a korábbi polgármester, Baski László júliusban nyugdíjba vonulása miatt lemondott. A tisztségért négyen indulnak, a szavazáson mintegy kétszázötvenen vehetnek részt.

  • A Heves megyei Szúcson

a korábbi polgármester, Kökény Béla idén júniusban lemondott tisztségéről. A tisztségért öten indulnak, a szavazáson több mint 300 vehetnek részt.

  • A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászszentandráson

a korábbi polgármester, Banka Ferenc júniusban elhunyt. A tisztségért héten indulnak, a szavazáson több mint kétezren vehetnek részt.

  • A Győr-Moson-Sopron megyei Rábcakapiban

a korábbi polgármester, Németh Ottó júliusban elhunyt. A tisztségért egyetlen jekölt indul, a szavazáson 150-en vehetnek részt.

Három településen polgármestert és önkormányzati képviselőket is választanak, valamennyi esetben azért, mert a képviselő-testület feloszlatta magát.

  • A Fejér megyei Abán

a voksolásra jogosult közel 3700 választópolgár öt polgármesterjelölt közül választhat, a hat képviselői posztért húsz jelölt indul.

  • A Veszprém megyei Bakonyszentivánon 

a voksolásra jogosult közel 200 választópolgár három polgármesterjelölt közül választhat, a négy képviselői posztért nyolc jelölt indul.

  • A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászkiséren

a voksolásra jogosult 4322 választópolgár négy polgármesterjelölt közül választhat, a nyolc képviselői posztért harmincöt jelölt indul.

  • A főváros XXIII. kerületében, Soroksáron

a 6. számú egyéni választókerületben a korábbi helyi képviselő, Kolosi Ferenc halála miatt lesz időközi választás. A képviselői helyért heten indulnak, a választókerület névjegyzékében csaknem 2500-an szerepelnek.

Vasárnap két időközi települési nemzetiségi választást is tartottak volna: a Tolna megyei Dunaszentgyörgyön és a Baranya megyei Egyházasharasztiban roma települési nemzetiségi képviselőket választottak volna. A választások azonban jelöltek hiányában elmaradnak, így a településeken legközelebb csak 2019-ben lehet roma nemzetiségi önkormányzatot alakítani.