Kétesélyes a népszavazás érvényessége

2016.09.30. 14:43

A választók 51 százaléka kész részt venni a népszavazáson – derült ki a Republikon Intézet szeptember 21-27 között készült, ezrfős, reprezentatív felméréséből.

Ez azt jelenti, hogy az érvényességhez szükséges részvételi arány mindenképp a határon fog billegni október 2-án. Egyrészt, mert a felméréshez képest általában végül kevesebben mennek el – igaz, további 23 százalék valószínűnek tartja, hogy elmegy, így van még tartalék a potenciális szavazókban – másrészt, mert a részvétel még nem feltétlenül jelenti az érvényes szavazat leadását. Márpedig a betelepítési kvóta elleni vasárnapi népszavazás érvényességéhez a választókorú népesség több mint felének leadott érvényes szavazatára van szükség.

Pártszimpátiák alapján jól elkülöníthető a részvételi hajlandóság: a Fidesz támogatóinak 69, a Jobbikénak 58 százaléka kész szavazni. (AJobbik egyetért ugyan a kvóta elutasításával, de a párt vezetése hibának tartja, hogy erről népszavazást tartanak, épp az érvényesség esetleges hiánya miatt.)

A baloldali, liberális pártok híveinek 36 százaléka kész voksolni vasárnap.

Az erősebbik nem

Az bizonyos, hogy a nemek győzni fognak a népszavazáson – a teljes népességen belül arányuk 70 százalék –, az igenek 5 százalékon állnak, az érvénytelenül szavazók 9 százalékot tesznek ki. Ennek alapján ha 51 százalék megy el szavazni, akkor az érvényesen leadott szavazatok aránya nem éri el a teljes választójoggal rendelkező népesség több mint 50 százalékát. Igaz, ez annak ellenére is, hogy az utóbbi csoport java valószínűleg végül nem megy el szavazni.

Igaz, egy hónapja még csak 48 százalékos részvételi hajlandóságot mért a Republikon, a trend az elmúlt három napban folytatódhatott, de ez csak néhány tized százalékkal emelhetett a számokon.

Az Index megrendelésére a Závech Research által készített felmérés is a részvételi arány érvényességi küszöb közeli értékét mutatta. A társadalom kérdéshez való viszonyáról részletesebben itt olvashat.