Beköszöntött az év legmozgalmasabb hétvégéje

b15
2016.10.01. 07:39

Kevés magyar lehet, aki ne tudta volna már nyár végén, hogy október 2. vasárnapra fog esni, ami azt jelenti, hogy október első napja szombat lesz. Ez egyben azt is jelenti, hogy valószínűleg emberek milliói jó előre felkészültek, megtervezték, hogy mit fognak csinálni ezeken a napokon.

Szerencsére az égiek kedvesek hozzánk, s ahogy az Időkép előrejelzése fogalmaz:

Nyárias búcsút veszünk a szeptembertől.

Szombaton 25 fok várható, enyhe széllel, felszakadozó felhőzettel, vasárnap pedig 24 fok körül alakul a maximális hőmérséklet, nem számottevő, országosan 1 mm csapadékkal. Szóval nagyon úgy néz ki, hogy ezen a hétvégén érdemes lesz kimozdulni a négy fal fogságából. Lássuk mik a lehetőségek.

A béke után újabb fideszes menetelés

Szombaton 11 órától sétával egybekötött demonstrációt tart Budapesten a Fiatal Családosok Klubja, a Ficsak. A menet végén a résztvevők a Szabadság-hídnál lufikat engednek magasba, mert azt szeretnék, ha Brüsszelig röpítené a szél a léggömböket.

A rendezvény jámbor leírása alapján úgy tűnhet, hogy ez egy párt- és politikasemleges kötetlen összejövetel, valójában a Ficsak-menet nem a kismama-praktikákról, hanem a kötelező betelepítési kvótát elutasító népszavazásról fog szólni. Hogy mindenki tudja, honnan fúj a szél, ez egy erősen fideszes rendezvény, ugyanis a Ficsakot vezető Király Nóra - amikor épp nem fiatal családos civil -, a XI. kerület fideszes alpolgármestere.

Úgyhogy ne lepődjön meg senki, ha a színes léggömbök között esetleg többségben lesznek a narancssárga, Fidesz-felirattal ellátott darabok. És az se lepjen meg senkit, ha a séta nem délelőtt 11-től, hanem délután négytől lesz, ugyanis a közmédia hírportálján utóbbi, míg az MTI programajánlójában az előbbi kezdési időpont szerepel.

A hajnal előtti legsötétebb pillanatok

Aki nem szeretne sétálni, de a szabadba vágyik, annak szombat délelőtt kiváló lehetősége lesz egy helyben ácsorogni a Magyar Szocialista Párttal. Az MSZP a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai központja elé szervez tüntetést, ahol várhatóan gyújtó hangú beszédet fog mondani Molnár Gyula, a párt első embere. A rendezvény komor hangulatú lesz, a leírás szerint

Végét járja az orbáni világ. Ez most az a pillanat: a hajnal előtti legsötétebb.

Molnár mellett Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke is fel fog szólalni, de ez még nem a PM hivatalos, vasárnapi rendezvénye, amiről később lesz szó.

Szombat délután tovább dübörög a budapesti szabadtéri élet, 16:00-tól a Demokratikus Koalíció kísérel meg élőláncot fonni a Parlament köré. A Kossuth téren tartott kézfogó elvileg este hat óráig tart, Gyurcsány Ferenc és szimpatizánsai ezzel akarják megüzenni, hogy

Orbánnal szemben mi Európában akarunk maradni.

Ha már a korábbi miniszterelnöknél tartunk, DJ Gyurcsány a politikai kampánya részeként összeállított egy playlistet a kedvenc számaiból, és azt ajánlja, hogy aki egyetért vele, az vasárnap maradjon otthon, és hallgassa ezeket a zenéket. Úgy tűnik, a volt miniszterelnök kicsit lemaradt a kortól, hiszen már rég feltalálták a hordozható magnókat, van egy csomó olyan, zsebben is kényelmesen elférő eszköz, amely segítségével az emberek a szoba falain kívül is hallgathatnak zenéket, akár az internetről is.

Fáklyák gyúlnak a Hősök terén

Aki bírja még szuflával, annak a vasárnap is tartogat programokat. Délután négytől hat óráig lesz a már említett PM-tüntetés a Kossuth téren, ami a szombati eseményekhez képest még változatosabb kikapcsolódást nyújt az Erőszakmentesség világnapján.

A rendezvény szónokai Bálint gazda, ifj. Bibó István, Kálovics Enikő, Karácsony Gergely, Kaltenbach Jenő és Szabó Tímea, de lesz még egyelőre meg nem nevezett stílusú zene is Papp Réka Kinga és Darvas Jenő tolmácsolásában. A szervezők mottója:

mutassuk meg az Orbán-kormánynak, hogy nem vagyunk vakok, nem tudnak megvezetni, látjuk Magyarország valódi problémáit!

A legkevésbé szokványos esemény csak ezután kezdődik este héttől a Hősök terén. A résztvevők elvileg egy élő békejelet fognak formálni mécsesek és fáklyák segítségével, ezzel elutasítva "a félelmet és a zűrzavart kihasználó, az embereket egymással szembe állító, értelmetlen és embertelen kérdésről rendeznek népszavazást".

Az egész ország várja a kirándulókat

És ha már népszavazás, bizony ilyet is tartanak vasárnap az egész ország területén. Az emberek 11 ezer helyen élhetnek demokratikus jogukkal, e cikk keretei sajnos túl szűkek ahhoz, hogy felsoroljuk az összes szavazópontot, de aki nagyon akar szavazni, biztos megtalálja az erre kijelölt fülkéket.

fj

Kevésbé kötött program, mint a korábban említettek, hogy ezen a hétvégén (már péntek délutántól kezdve) rendezik meg a XII. kerületben a Hegyvidéki Szőlőnapokat, ami a borról és a mulatságról fog szólni. A Pokorni Zoltán polgármesteri hivatala előtti téren számtalan sörpad várja a borozgatni vágyókat.

Nem utolsó sorban arról se feledkezzünk meg, hogy nemcsak kötött és pártok által szervezett programokkal képzelhető el a hétvégi kikapcsolódás, Magyarország és a Kárpát-medence számtalan csodás kirándulóhelyet rejteget. Miért éppen ezen a hétvégén ne akarnánk élni azzal a demokrácia adta lehetőséggel, hogy túrázzunk egy nagyot a szabadban?