Ha az érvek még számítanak, fussa át ezt a népszavazás előtt

slack-imgs.com
2016.10.01. 14:16
Bevalljuk, nem győztük erővel: a népszavazási kampányban annyi sunyi csúsztatás és ordító ostobaság hangzott el, hogy nem bírtuk mindet feldolgozni az elmúlt két hét véghajrájában. Itt egy csokorba gyűjtöttük a Hazugságvizsgáló darabjait, amelyekben körüljártuk egy-egy állítás igazságtartalmát.

Miről szavazunk egyáltalán?

Először azt néztük meg, miről szavazunk október 2-án. A menekültekről, akikről az egész kampány szól? Nem. Legfeljebb az önrendelkezésről. Arról, hogy az EU csak a magyar országgyűlés hozzájárulásával rendelhesse el menekültek Magyarországra küldését. És amúgy

egy népszavazással meg lehet vétózni, hogy az EU az országok nagysága és gazdasági ereje alapján ossza el a menekülteket?
Nem.

Ehhez nagyjából a nemzeti parlamentek harmadának közös fellépése kellene. És amúgy az EU  be akar telepíteni hozzánk menekülteket? Nem, csak a menekültügyi eljárást kellene itt lefolytatni. És ez kötelező lenne? Nem. És ez már biztos? Egyre kevésbé biztos, hogy az uniós kvótákból lesz valami. Ugye mennyi kérdés?

Ez durvább lesz mint a törökdúlás

Szabó Lukács Imre hajdúbagosi független polgármester és Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő ezzel a riasztó hírrel invitálták fórumra a helyieket. A törökdúlás és a menekülthullám között azért van némi különbség, próbáltunk rávilágítani néhány történeti ténnyel.

Nagyon okosan kell érvénytelenül szavazni

A tömeges választási csalás rémképét festette fel a Demokratikus Koalíció, miután a Nemzeti választási Iroda külön tájékoztatót adott ki a szavazatszámláló bizottságoknak arról, mit kell érvényes és mit érvénytelen szavazatnak tekinteni. A lényeg, nagyon okosnak kell lenni akkor is, ha érvénytelenül akar szavazni. Több lehetősége van: se az igenre, se a nemre ne ikszeljen, vagy ikszelje be mindkettőt, és vannak egyéb megoldások is.

A Gyurcsány- és az Orbán-kormány is számít a migránsokra

A gaz szocialisták 2007-ben 1 millió migráns befogadását tervezték, híresztelték a fideszes kvótaelőadásokon. És nem is alaptalanul. Bizony, fogy a magyar, és a Gyurcsány-kormánynak egy szakértői csapat kiszámolta, hány kínai migráns javíthatna a hazai munkaerőhiányon és demográfiai gondokon. Ez csak egy munkadokumentum volt,  viszont az Orbán-kormány 2013-as, ma is érvényben lévő migrációs stratégiája hasonló okokból tartja fontosnak a bevándorlást.

A migránsok miatt kirakják az embereket a lakásaikból

A két fideszes csepeli alpolgármester, Ábel Attila és Morovik Attila nem kispályázott: egy előterjesztésbe írták bele, a migránsok miatt kipaterolhatják a csepeli önkormányzati lakásokban élőket A helyzet az, hogy az önkormányzati lakásokban élőket egyrészt nem lehet csak úgy kitenni, másrészt ezekre a lakásokra hosszú várólisták vannak, és ma egy Magyarországon új életet kezdeni próbáló menekültnek kisebb esélye van szociális lakást kapni még egy hajléktalannál is. 

Az EU migránsok tízezreit akarja még betelepíteni 

A magyar háztartásokba kipostázott kormányzati propagandafüzet szerint újabb tízezrek jönnek, csakhogy ez nem igaz. Az EU és Törökország közötti megállapodás szerint a törökök egyrészt nem engednek Európába több menekültet, az EU az itt be nem fogadhatókat visszaküldi nekik, és legfeljebb a visszaküldött szabálytalan határátlépők helyett fogadnak be egyes országok önkéntes alapon szír menekülteket.

Terroristák=menekültek?

Ezt a mindent leegyszerűsítő, rossz és hamis összefüggést már a tavalyi párizsi merényletek után elkezdték puffogtatni itthon és küllfödön, most pedig a Magyar Idők tolja a témát a kvótanépszavazás célegyenesében. Igen, a párizsi terroristák valóban a menekülthullámot kihasználva érkeztek (vissza) Európába, de ez nem a menekültek hibája. Az európai országoké annál inkább, amelyek heteken, hónapokon keresztül mindenféle ellenőrzés nélkül engedtek át boldog-boldogtalant az országhatárokon.

Úgyis annyi munkanélküli van, minek még több?

A számok nem hazudnak, a bonyolult közgazdasági összefüggések viszont nem passzolnak a kampányhoz, de hát ez kit érdekel. Nagyon jól hangzó szólam, hogy Európa tele van munkanélkülivel, minek akkor még idehozni több százezret és milliót migránsok formájában. Csakhogy a munkaerő eloszlása és a kereslet nem ilyen egyszerű. Németországnak is ott van a közel 2 millió munkanélkülije, mégis nagy szüksége van a magyar vendéglátós és hidegburkoló migránsokra. Hogy is van ez?

A baloldali vagy a jobboldali elemzőknek higgyek?

Elemzők baloldalt, elemzők jobboldalt: megnéztük az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és Századvég videós fejtágítóit a kvótanépszavazáshoz. Itt is-ott is kiszúrtunk néhány részben igaz és nem igaz megállapítást. Például nem igaz, hogy a népszavazáson az Unió vezetőinek olyan döntéseiről szavazunk, amelyekre senki sem hatalmazta fel őket.  

Egyéb ajánlott  olvasmány még szavazás előtt