Orbán kudarcáról írnak a külföldi lapok

2016-10-02T124514Z 1921352136 S1BEUEQSPMAA RTRMADP 3 EUROPE-MIGR
2016.10.02. 23:24 Módosítva: 2016.10.02. 23:44
  • Guardian: Távol maradtak a szavazók, érvénytelen a magyar menekültügyi népszavazás – vezető anyag vasárnap este a magyar kvótareferendum a vezető brit lap online kiadásában. Orbán az érvénytelenség ellenére megpróbálja az eredményt arra használni Brüsszelben, hogy elérje, „ne kelljen olyanokkal együtt élnünk, akikkel nem akarunk”. Egy budapesti kommentár szerint viszont Orbán vesztett: „Hogyan vezethetne kulturális ellenforradalmat Brüsszelben, ha a neki legfontosabb ügyben képtelen volt elég választót mozgósítani?”
  • BBCA magyar népszavazás elutasította az EU kötelező betelepítési törvényét – Azok a magyarok, akik szavaztak a vasárnapi népszavazáson, jelentős arányban elutasították az EU kötelező migránskvótáját, azonban a referendum nem érte el az érvényességhez szükséges 50 százalékos részvételi limitet, írja objektív beszámolójában a BBC.
  • CNN: A magyar választók elutasították az EU migránsbetelepítési tervét, azonban kicsi volt a részvétel, így nem érvényes a szavazás. A CNN egy amnestys szakértőt idéz, aki szerint Orbán a népszavazással igazából nemzetközi PR-tevékenységet folytat, ez a célja.
  • Frankfurter Allgemeine Zeitung:  Kudarc Orbán Viktornak, hogy érvénytelen lett a menekültkvótákról kezdeményezett népszavazás, írja vezető anyagában a FAZ online kiadása. A magyar kormány példátlan kampányt indított a választók mobilizálására, amiben a témát a bűnözéssel és a terrorizmussal kapcsolták össze. Ebből a szempontból érzékeny vereséget jelent Orbánnak a referendum érvénytelensége. 
  • Spiegel: Nem jött össze Orbán népszavazása a menekültkvótákról – Érvénytelen lett a Magyarországon kiírt, vitatott népszavazás a menekültek unión belüli elosztásáról, írja a baloldali irányultságú német lap. A referendumot a jobboldali-konzervatív kormány kezdeményezte, a hónapokon át tartó, idegenellenes kampány, az EU és Németország vezetői elleni támadások után egyértelműen a nem szavazatok győzelmét várta mindenki.   
  • Le Monde: A menekültek befogadásáról szóló népszavazás a nemek győzelmével ért véget, de érvénytelen lett, mert Orbán Viktornak nem sikerült elég embert mozgósítania. Ennek ellenére Orbán „nagyszerű győzelemről” beszélt, miközben a Jobbik lemondásra szólította fel.
  • Le Figaro: A népszavazás érvénytelen lett, hiába nyertek a nemek. A lap szerint 99,2 százalék a kvóták ellen volt, de a jogosultaknak csak a 39,8 százaléka szavazott, ami jogilag érvénytelenné teszi az eredményt. Orbán Viktor miniszterelnök viszont csak az első számot vette figyelembe, jegyezték meg. Belpolitikai szempontból úgy vélik, hogy a nemek súlya segíthet Orbánnak a 2018-as parlamenti választások felé vezető úton.
  • Le Point: A távolmaradásokkal elbukott a menekültellenes népszavazás.
  • La Libre Belgique: A belga lap szerint a menekültellenes népszavazás érvénytelen, de Orbán ellentámadást indít.
  • Le Soir: Nem volt elég szavazó, ezért a népszavazás érvénytelen, viszont a résztvevők nagy többsége az EU által javasolt döntések ellen volt.
  • Tanjug:  A választók kevesebb mint fele ment el, de 98 százalékuk a kvóták ellen szavazott. A  szerb hírügynökség a vezető hírek között számolt be a magyarországi népszavazásról. Orbán értékelésével külön foglalkoztak, az alkotmánymódosítást emelték ki.
  • RTS: A szerb közszolgálati rádió és televízió a boszniai helyhatósági választásokra fókuszált, de előkelő helyen foglalkozott Magyarországgal, a népszavazás érvénytelenségét emelték ki címben. A legolvasottabb lapnak, a Blicnek és a liberális B92-nek sem volt saját anyaga vasárnap este, a Tanjug hírét vették át. A kormánypárti Politika főleg az MTI-t idézte.