Felcsút messze az átlag felett, de ez sem volt elég

orban viktor felcsut novekedes
2016.10.02. 23:29

Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyéből csak az első, Pest megye nem érte el az országos átlagot, azaz a 43,49 százalékot. Fejér megye volt a legaktívabb, ott a szavazók 45,04 százaléka járult az urnák elé. Felcsúton 64,11 százalékos volt a részvétel. Komárom-Esztergom az átlag felett teljesített. 

Nehéz lenne különbséget tenni a három megye között, hiszen mind a háromban 98 százalék fölött nyert a nem. Ami  kiemelkedő, hogy Pest megyében nagyon magas volt az érvénytelen szavazatok száma. A megyei jogú városokat tekintve Tatabányán 39,42, Dunaújvárosban 37,83, Székesfehérváron 46,18, míg Érden 42,55 százalék volt a részvételi arány.

Felcsúton, Orbán Viktor falujában az ott lakók nagy többsége, 64,11 százaléka ment el szavazni. Érdekesség azonban, hogy az országos átlag alatti volt a nemek száma és nagyon sok az érvénytelen szavazat. Meglepő volt a befogadóállomásáról ismert Bicske szereplése. A Fejér megyei városban a szavazók 48,31 százaléka ment el.

Fejérben 29 olyan település akadt, ahol ötven százaléknál többen mentek el szavazni.

Pest megyében két fontos jobbikos település van, Monorierdő és Kosd. Mind a két település kiemelkedően szerepelt, ami a nemeket illeti, de Monorierdő mélyen alul teljesített a 37,76 százalékos részvételi arányával. Kosd az országos átlag fölé nőtt. Érdekes volt Gödöllő választása is. Gémesi György éppen a betelepítési kvóta miatt volt nagy vitában a Fidesszel. Ez meglátszott az eredményen, kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok száma.

Pest megyében tucatnyi település teljesített az ötven százalék felett, ugyanakkor Örkényben csupán a választók 30,81 százaléka járult az úrnák elé.

Komárom-Esztergom megye egyik baloldali bástyája, Oroszlány megfogadta a baloldali pártok tanácsát és nagy részük otthon maradt. Az országos átlag alatt mélyen, 36,7 százalékban teljesített a város, ráadásul az igenek arány is egy százalék fölé ment. 

Aka községe volt a legaktívabb, 212 választópolgárból 134-en, azaz a 63,21 százalék ment el szavazni.

Miért látok az Indexen más adatokat, mint a választási irodánál?

Megnéztem a megyém/városom/kerületem adatait az Indexen és a választási irodánál, és választási iroda szerint magasabb volt a "nem" szavazatok aránya. Ki csal? Nyugodjon meg drága olvasó, senki. Mi segítünk egy kicsit jobban értelmezhetővé tenni a dolgokat, és azt mutatjuk, ami valóban érdekes: hogyan szavaztak azok, akik elmentek, és leadtak szavazatot, legyen az igen, nem vagy érvénytelen. A választási iroda az érvényes, tehát az "igen" és a "nem" szavazatok összesítésével nyert eredményt közli. Így az igenek és a nemek együtt adnak ki 100 százalékot. Az érvénytelen szavazatokat nem az igen-nemekhez viszonyítják, hanem az összes leadott szavazaton belüli arányukat mutatják meg, így azok száma az igen-nemek számával közvetlenül nem vethető össze - csak nálunk.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)