Szabó Tímeáék a Kossuth téren az új baloldali összefogásról beszéltek

2016.10.02. 17:34

Vasárnap délután 16 órakor kezdődött el a Párbeszéd párt (ez a PM, az egykori LMP-s szakadárok új neve) tüntetése a Kossuth téren, melyen a szervezők és a rendőrség szerint 1000-1500 ember vett részt.

A színpad mellett szocialista politikusok is megjelentek, köztük Lendvai Ildikó és Hiller István. Utóbbi az Indexnek azt mondta, nem véletlen, hogy szombaton az MSZP-tüntetésén ott volt Karácsony Gergely, most pedig ő ment ki a PM rendezvényére. Mint fogalmazott, reméli, hogy az együttműködés folytatódhat majd, mindenesetre a kvótareferendum kérdésében egyetértenek.

A tüntetés legfontosabb bejelentése Szabó Tímea szájából hangzott el, aki elmondta, ellenzéki előválasztásokat akarnak, és október 24-én szeretnének leülni az ellenzéki pártokkal, hogy megvitassák annak részleteit. A cél, hogy egyetlen ellenzéki jelölt induljon el minden egyéni körzetben. Bár a Jobbikra külön nem tért ki, az utalásaiból az derült ki, hogy csak a baloldali pártokat próbálja összefogásra bírni.

A tüntetésen felszólalt Bibó István fia, ifjabb Bibó István is. Elmondta, először saját gondolataival akart jönni, de aztán meggondolta magát, és végül apjáét vette elő: Bibó István-szövegeket olvasott fel egy papírról.

A rendezvény levezetésekor Papp Réka Kinga állt színpadra, aki a Wellhello Apu, vedd meg c. dalát adta elő, zongorakísérettel, Fluor Tomiék dalszövegét Orbán Ráhelnek címezve. Ezt követte a Repül a bálna a Republictól, majd ötkor eleredt az eső, és a demonstráció átalakult esernyős tüntetéssé.