Orbán nem hallotta a kérdést a korrupcióról, nem válaszolt

HUSZ2168
2016.10.03. 16:49
A letelepedési kötvényekből származó pénzek sorsáról, a béremelés szükségességéről és a korrupció létezéséről is kapott kérdést Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában. Volt, amit elviccelt, például Vona Gábor javaslatát a lemondásról. De egy LMP-s kérdést a korrupcióról válasz nélkül hagyott. Mert azt mondta, nem hallotta.

Általában minden negyedik héten megy be a miniszterelnök a parlamentbe az azonnali kérdések órájára. Így rendszerint sok ellenzéki kérdés gyűlik össze, amelyet ekkor mind a nyakába zúdítanak. 

A jobbikos, szocialista és LMP-s képviselők ezúttal sem kímélték Orbán Viktort, és kellemetlen kérdésekkel próbálták zavarba hozni a kormányfőt. Volt, amire Orbán humorral válaszolt, de egy kérdésre egyszerűen nem válaszolt, mert állítása szerint nem hallotta.

Nézzük sorrendben, milyen kérdéseket kapott Orbán ezen a hétfőn.

Harangozó Tamás (MSZP): Hány milliárd jutott a pártkasszába?

Harangozó Tamás azt akarta megtudni, Orbán Viktor hogyan nézheti szó nélkül, hogy offshore cégek "százmilliárdokat lapátolnak ki" a köztulajdonából. Körülbelül háromszázmilliárd forintra becsülte azt az összeget, amit a letelepedési kötvényekkel foglalkozó vállalkozások offshore cégeken keresztül hazahordtak.

A pénzből jutott-e a Fidesz pártkasszájába, a kormánypárt vezető politikusaihoz illetve a kormányfőhöz? - kérdezte a szocialista képviselő. Orbán Viktor válaszként azt mondta,

a letelepedési kötvény sikeres konstrukció,

mert pénzt hoz az országnak és egyetlen fillért sem visz ki innen.

Vona Gábor (Jobbik): Őrizze meg a hidegvérét, és mondjon le!

Vona Gábor, Jobbik-elnök felszólalása elején azt mondta, hogy a napirend előtti vitájuk során az érvei kihozták a sodrából a miniszterelnököt. Vona komolyan aggódott a miniszterelnökért és azt kérte tőle, hogy őrizze meg a hidegvérét, mert "ez árt az ön egészségének". Vona ezután arra szólította fel a kormányfőt, hogy mondjon le, mert alkalmatlanná vált arra a feladatra, hogy az országot érdemi és sikeres módon megvédje Brüsszellel szemben.

Orbán Viktor azt felelte, hogy soha nem volt híve a pszichoanalízisnek, de ha a képviselő szükségét látja, hogy az ország nyilvánossága előtt "amatőr pszichoanalistaként" elemezze a képviselők, köztük az ő lelkiállapotát, akkor "múlassa ezzel az időt". Majd váratlanul azt mondta Vonának:

Azt a javaslatát, hogy lemondjak, megfontolom.

Vona ezt persze üdvözölte, majd közölte, ha a kormányfőben nincs elég bátorság a lemondáshoz, akkor legalább kérjen bizalmi szavazást önmaga ellen. Orbán Viktor azt válaszolta: volt egy perce, hogy a javaslat komolyságához méltó módon megfogadja az ajánlatot, de azt nem fogadja el.

Szél Bernadett (LMP): Oldják meg a bérválságot!

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a kivándorlást és a munkaerőhiányt állította szembe és a kormány stratégiájáról érdeklődött. Szerinte alig van olyan család, ahol valaki ne ment volna ki külföldre munkát vállalni. Az ellenzéki politikus a bérválság megoldását nevezte a legfontosabbnak. 

Orbán Viktor válaszában kiemelte, hogy minden megélhetésnek a munka az alapja, és a 2010-es 12 százalékról 5 százalék alá esett a hazai munkanélküliség. A béremeléssel kapcsolatosan fontosnak nevezte, hogy az ne járjon munkahelyek megszűnésével, ezért a piaci bérek meghatározásában a munkaadók és a munkavállalók egyeztetése az irányadó. 

Gúr Nándor (MSZP): A haverok 100 milliárdot kaszáltak a letelepedési kötvényeken

Az MSZP-s Gúr Nándor folytatta a szocialista hadjáratot a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban. Gúr megkérdezte Orbánt, komolyan gondolja-e, hogy sikeres konstrukcióról van szó. Majd Gúr megválaszolta maga:

a haverok valóban jól járnak, ők kaszálnak.

Gúr szerint 100 milliárd forintos a haverok haszna, ebből szerinte Miskolc összes családi házát fel lehetne vásárolni.

"Déjà vu érzésem van, vagy ezt lehet akárhányszor?” – kérdezte a levezető elnököt Orbán, aki ma már valóban megkapta ezt a kérdést Harangozó Tamástól. Orbán ugyanazt válaszolja, mint Harangozónak: külföldiek csak pénzt hoznak az országnak, és egy Európában ismert "biztonságos és sikeres" rendszer.

Volner János (Jobbik): Magasabb béreket!

Volner János, a Jobbik frakcióvezetője nem a lemondásról, hanem a magyar dolgozók munkabéréről kérdezte a miniszterelnököt. Volner szerint hatszoros a bérbeli különbség a nyugat-európai államok dolgozóihoz képest, pedig a gazdasági teljesítmény nem különbözik ilyen mértékben. Volner érezhető béremelést sürgetett.

Orbán a nagyarányú minimálbér-emeléssel vágott vissza, kormányzása alatt ugyanis soha nem látott emelést hajtottak végre. Ezt szerinte OECD-adatok is igazolják. Majd Orbán elsorolta, hogy milyen bérelemelést és pluszjuttatásokat kapnak a bölcsődei dolgozók, a felsőoktatási dolgozók, a gyermekvédelemben dolgozók, a rendőrök, a katonák.

Hadházy Ákos: Ellenzéki blabla a korrupció?

Az LMP-s Hadházy Ákos azzal kezdte, hogy meg van illetődve, mert régóta akart beszélni a miniszterelnökkel. Azóta, hogy a pártjában politizált (Hadházy fideszes volt). Hadházy Ákos a korrupcióról kérdezte a miniszterelnököt, mégpedig az uniós pályázatok lebonyolításáról, amelyből magánemberek, magáncégek gazdagodhatnak meg.

Hadházy Ákos felszólalása

Hadházy ugyanis korrupcióról hallott. Ács Rezső szekszérdi alpolgármesterként ugyanis azt mondta - folytatta -, "ma az uniós pénzek elosztása úgy történik, hogy megjelenik nálunk Szekszárdon egy budapesti cég, azt mondja, hogy hoztam egy projektet, mindent el fogok intézni, csak cserébe azt kérem, én nyerjem a projektet, és én kapjam a végén a pénzt". Igazat beszélt-e Ács Rezső, aki azóta már a város polgármestere? - kérdezte. Ha az állam nevében ilyen cég jelent meg, azonnal tegyen feljelentést - válaszolta Hadházy Ákosnak Orbán Viktor kormányfő.

Hadházy a viszontválaszában egy eldöntendő kérdést is feltett a miniszterelnöknek. Az LMP vezetője arra volt kíváncsi, Orbán fenntartja-e, hogy

csak ellenzéki blabla a korrupció Magyarországon, vagy elismeri a jelenség létezését.

Orbán ezután jelezte, hogy nem értette a kérdést, és kérte, hogy Hadházy ismételje meg. Latorcai János levezető elnök ekkor jelezte, hogy a házszabály erre nem ad lehetőséget, nem kaphat újra szót Hadházy.

Erre Orbán széttárta a karját, és válasz nélkül leült.