Fűrészpor borítja Makót

2016.10.04. 15:22

Újra fűrészpor teríti be a makói Bárányos soron működő pelletüzem környékét, írja a Délmagyar.

A 11 főt foglalkoztató, környezetkímélő tüzelőanyagot előállító üzem először tavaly év elején borította be apró szemű fűrészporral Makót. Akkor a próbaüzemmel együtt járó kellemetlenségről beszélt a cég operatív igazgatója, és megígérte, hogy az új szűrőberendezések mérsékelni fogják a szennyezést. Ez így is történt, azonban a Délmagyar szerkesztőséget az elmúlt hetekben több környéken élő kereste meg azzal, hogy ha nem is állandóan, de ismét gond van.

1280
Fotó: Szabó Imre / Délmagyar

Egyikük, Szalma Mihályné azt állítja, hogy az udvarukon száll a por, ami aztán rátelepszik mindenre, még szellőztetni, teregetni sem tud. A kiskertjükből meg alig maradt valami, katasztrófa sújtotta övezet, minden növény foltos, azt már az állatok sem szívesen eszik meg.

Az MBH Zrt. most azt közölte, hogy tudnak a problémáról, és komolyan is veszik, arra gyanakodnak, hogy a beszállítóiktól érkező alapanyag minőségével lehet gond. Mint Burján Zoltán a lapnak elmondta, még idén megszüntetik a kéményt, és a távozó, fűrészport is tartalmazó vízgőzt egy medencén keresztül fogják kivezetni, ami reményeik szerint teljesen megszünteti a porkibocsátást.