A népszavazás elszívta a levegőt a mikrocenzus elől

2016.10.05. 10:59

A vártnál sokkal lassabban halad a ciklus közepi népszámlálás, a 440 ezer háztartást érintő mikrocenzus online kérdőíveinek kitöltése – mondta az Indexnek Virágh Eszter, az idei népesség-összeírás szóvivője. 2011-ben, az utolsó országos népesség-összeírás idején az online kitöltések aránya 19 százalék volt, ezért a KSH idén egyötödös aránnyal kalkulált, ám keddig 31 ezer kitöltéssel csak hét százaléknál tartanak. Az online kitöltést eleinte technikai problémák is hátráltatták, ezeket azóta orvosolták.

Az összeíráson a kiválasztott háztartásokban élők számára kötelező a részvétel. Akik vasárnapig nem töltik ki a KSH honlapján a kérdőívet, hétfőtől már csak az őket személyesen felkereső kérdezőbiztos kérdéseire válaszolva tehetik ezt meg. Az online kitöltés nem csak a résztvevőknek kényelmesebb, az a KSH munkáját is egyszerűbbé teszi és gyorsítja. Épp ezért hirdettek napi és heti nyereményjátékot is az online kitöltőknek: laptopokat, tableteket, okosórát és egy HDTV-t sorsolnak ki.

Az online kitöltéshez szükséges egyedi kód a kiküldött népszámlálási értesítő levélben található. Az Indexnek több olvasó is jelezte a félelmét, hogy válaszaik utólag összeköthetők lesznek a lakcímükkel. Virágh elmondta, hogy az online (és a kézzel kitöltött) kérdőíveket beérkezéskor a KSH az anonimitás érdekében teljesen leválasztja a címadatbázisról, és csak a statisztikailag releváns címadatot tartják meg, azaz hogy például Budapest melyik kerületében van az adott háztartás.

Virágh elmondta, hogy a 2011-es tapasztalat szerint a kitöltések csúcsideje a hétvége, amikor az emberek jobban ráérnek. A múlt hétvégén azonban szerencsétlen egybeesésként a népszavazás elvitte a prímet. A 31 ezer befejezett kitöltés mellett a KSH informatikai rendszerében 14 ezer megnyitott, de félbehagyott online kérdőív is látszik.

A mikrocenzus honlapját és az online kitöltési felületet itt találja.