Nem lesz népszavazás az olimpiáról

2016.10.05. 16:16

Nem hitelesítette szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazási kezdeményezést. A kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?”

Az NVB többsége szerdai ülésén 9:2 arányban úgy döntött, hogy

a kérdés nem hitelesíthető, mert az részben az Országgyűlés hatáskörébe tartozó szervezetalakítási kérdéseket érint,

valamint nem felel meg a választópolgári egyértelműségnek, mert azt a hamis látszatot kelti, mintha a törvény visszavonása a pályázat visszavonását jelentené, megakadályozná az olimpia rendezését.

 Nem vizsgálódnak a telefonáltatás miatt

Formai okok miatt, vizsgálat nélkül elutasította az NVB a hozzá érkezett kifogást, amely szerint köztisztviselőknek, közmunkásoknak önkormányzati alkalmazottaknak kellett a népszavazás előtt telefonos mozgósítást végezniük, a Fidesz által kiküldött útmutató alapján. Egy erre utaló levélről a 444.hu számolt be, megjegyezve, lehet, hogy telefonálásokra végül nem került sor, de előkészületek történhettek az ügyben.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a HírTV-nek nyilatkozva semmi kivetnivalót nem látott abban, ha ilyen munkát kapnak a köztisztviselők. A miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János szerint viszont fel sem merült, hogy a köztisztviselők, önkormányzati hivatalnokok munkaidejükben, az állami infrastruktúrát használva utasításra végezzenek kampánytevékenységet. Azt azonban Lázár sem zárta ki, hogy bárki szabadidejében felhívja barátait a kóvtanépszavazás ügyében.

Az NVB azért utasította el a kifogást, mert a beadványhoz nem csatoltak bizonyítékokat. A döntés ellen csak az MSZP delegáltja, Litresits András szavazott nemmel, a többiek támogatták Patyi András elnök javaslatát, hogy a testület ne vizsgálódjon az ügyben.

Az NVB tehát nem tartalmi okokból utasította el a beadványt, hanem formai okokból.

Sértetlenek az urnák 

Sértetlennek találta a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A Nemzeti Választási Iroda (NVI) ezek után várhatóan csütörtök délelőtt kezdi meg az urnák felbontását – írta az MTI.

Külképviseleteken azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok szavazhattak, akik a népszavazás napján külföldön tartózkodtak. A külképviseleti névjegyzékbe 11 231-en kérték felvételüket, a 105 külképviseleten - nagykövetségen és konzulátuson - az NVI közlése szerint 9360 voksot adtak le, ezeket 108 urnában szállították a választási irodába.

A külképviseleti voksolás sajátossága, hogy a külföldön leadott szavazatokat nem ott számlálják össze, hanem Magyarországra szállítják, és a voksokat az NVI-ben számlálják meg. A külképviseleti urnákat a szavazás befejezése után lezárták, és azokkal a külképviseleti választási iroda vezetője indult el Budapestre. A Magyarországra repülővel vagy autóval szállított urnák kedd estére, a csütörtök éjféli törvényes határidő lejárta előtt megérkeztek az NVI-hez.

Az NVI munkatársai várhatóan csütörtök délelőtt kezdik felbontani az urnákat: először ellenőrzik, hogy az urnákban valóban annyi boríték van-e, ahányat a jegyzőkönyvben rögzítettek, majd kiválogatják azokat, amelyek nincsenek leragasztva, mivel ezek érvénytelenek. Ezután egyesével felbontják a borítékokat és összeszámlálják a voksokat; a gyors eredménymegállapítás érdekében a szavazatokat beszkennelik.

A külképviseletekről (amelyek együtt jogilag egyetlen szavazókört alkotnak) beérkező szavazatokat kézzel is megszámlálják, és az eredményről az NVB állítja ki a jegyzőkönyvet. Az NVB állapítja meg a levélszavazás eredményét is, majd a jogorvoslati határidők letelte után az országos népszavazás végeredményét.

Volt szabálytalanság

Az NVB több esetben jogsértést állapított meg:

  • Jogsértő volt a hatvani polgármester nevében a választópolgároknak küldött levél. A szerzője valójában nem a Fidesz-KDNP-tag Horváth Richárd volt, akinek a nevében ismeretlenek azt terjesztették, hogy migránsokat befogadó állomást létesítene a polgármester.
  • Szintén egyhangú döntéssel kampányrendezvénynek minősítette a testület az Együtt csepeli ételosztását, amelyet a pát október-án tartott. A népszavazásra való időzítéssel a szervezők megsértették a választás tisztaságának megőrzésére és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket.