Orbán alkotmánymódosításról egyeztet

2016.10.05. 16:54

Hiába lett érvénytelen a népszavazás, a kormány kötelező erejűnek tekinti az "új nemzeti egységet", így kész egyeztetni a parlamenti pártokkal az alkotmánymódosításhoz.

A kötelező betelepítési kvóta brüsszeli javaslata elleni népszavazáson a választásra jogosultak 45 százaléka vett részt, közülük 98 százalék szavazott nemmel. Ez adja a kormány értelmezésében a felhatalmazást, függetlenül attól, hogy a népszavazás – épp a Fidesz által támogatott szabálymódosítások miatt – érvénytelen lett.

„Több ez, mint bármilyen párt vagy pártszövetség szavazóbázisa a rendszerváltás óta eltelt negyedszázad történetében. 98 százalék példátlanul erős akaratot tükröz, és ennek meg kell jelennie az Országgyűlés döntésében is” – mondta az MTI-nek a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi Bertalan szavai jelzik a választások után már rögtön érzékelhető kormányzati kommunikációs irányt: a hangsúly a 98 százalékon lesz, nem az érvénytelenséget hozó 43 százalékos részvételen – ezen felül van az érvénytelenül szavazók hat százalékos tábora.

Az alaptörvény módosításához kétharmados többségre van szükség, aminek a Fidesz már nincs ugyan birtokában, de a Jobbik támogatásával elérheti. A párt elnöke már négyszemközti találkozót javasolt Orbán Viktornak. Vona Gábor – aki két napja még lemondásra szólította fel Orbánt az érvénytelen népszavazás miatt – már korábban is alkotmánymódosítást javasolt, így elvi ellentmondás nincs kettejük között abban, hogy az alkotmányban kell megakadályozni, hogy EU-s döntéssel Magyarországon menekülteket lehessen elhelyezni.

Orbán a minden parlamenti frakció vezetőjével kész egyeztetni, ennek előkészítésével Gulyás Gergelyt, a Fidesz alelnökét, a parlament törvényalkotási bizottságának elnökét bízta meg.

Az MSZP már visszautasította, hogy Orbán a többség felhatalmazása nélkül akar törvényt módosítani. Az MTI-nek nyilatkozva a párt úgy vélte, a Fidesz és a Jobbik „egy követ fújva hazudik”, amikor nemzeti ügyről beszélnek az érvénytelen népszavazás után is.