Zsombok Imre hózáport észlelt a Kékestetőn

2016.10.05. 18:49 Módosítva: 2016.10.06. 07:49

Bekövetkezett, amitől tartottunk: havazott a Kékestetőn. Szívből gratulálunk Zsombok Imrének, aki elsőként látta meg a telet Magyarországon. Az Időkép legfrissebb jelentése szerint csütörtök reggel Galyatetőn is kifehéredett a táj. 

A tartós hideg oka: Rex-típusú blocking. Ez a nagyjából fordított S betűre emlékeztető légköri formáció egy igen stabilan és tartósan fennálló képződmény a mérsékelt éghajlati övezetben, olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Ebből pedig az következik, hogy az évszakos átlagnál jóval hűvösebb idő hosszú ideig fennáll majd a Kárpát-medencében.

A csütörtök borult, esős idővel indul az ország legnagyobb részén, majd a déli óráktól nagyobb valószínűséggel a középső területeken felszakadozik, csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen eshet. A legtovább a Tiszántúlon és Borsodban várható többfelé csapadék. Az északnyugati, nyugati, a Tiszántúlon a déli szél többfelé erős lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 7 fok között várható, de az Északi-középhegységben ennél hidegebb is lehet. Napközben északkeleten 6 fok körül, a Dunántúlon többnyire 10 és 13 fok között alakul, a Dráva mentén lesz a legmelegebb.

Pénteken változóan felhős idő lesz 9–14 fokkal, a hét végére 12–16 fok közti csúcsokat ígérnek. Meglátjuk.