Colleen Bell: Január 20-án benyújtom a lemondásom

2016.10.06. 07:04

Addig szeretnék maradni, amíg csak lehet. Természetesen az elnököt szolgálom, január 20-án a többi nagykövettel együtt én is benyújtom majd a lemondásomat.

Az elnök majd dönt arról, hogy elfogadja-e, vagy inkább megtart ebben a pozícióban még egy ideig, addig, amíg megérkezik az új nagykövet. Részemről nagyon élvezem ezt a munkát, és még sok a feladatom" – ezt Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete nyilatkozta a Figyelőnek adott interjújában. A nagykövet tehát egyszerre tagadta a Magyar Nemzet pár héttel ezelőtti cikkét, mely azt állította, Bell azért megy el „mindenképpen", mert „belefáradt" a kapcsolatok egyengetésébe, ugyanakkor lényegében el is ismerte, jó esély van a távozására.

Nagyköveti posztokat az USA gyakorlata szerint a fontos országokban karrierdiplomaták, a kevésbé jelentősekben pedig politikai kinevezettek töltenek be. Utóbbiakat az elnökváltásokkor rendszerint lecserélik az új elnök új politikai kinevezettjeire, általában az aktuális elnökválasztási kampány támogatóira. Valószínűleg ez a sors vár Bellre is, aki még Barack Obama bőkezű adománygyűjtőjeként kapta meg a budapesti követséget, ami a város szépsége és élhetősége miatt a régió egyik legnépszerűbb célpontjának számít a politikai kinevezettek körében.

A korrupció nemzetbiztonsági kockázat is

A Figyelőnek nyilatkozva többek közt az alábbiakról beszélt még a nagykövet:

  • Nem miatta késett a Rihanna-koncert a Szigeten, mindössze harminc másodpercet beszélgettek. Egyébként Bell napokat töltött a fesztiválon és rengeteget táncolt.
  • Amikor a magyarországi korrupcióról kérdezik, Bell nem ad konkrét választ, de van egy érdekes kijelentése. Az egészséges befektetői környezet fontosságát hangsúlyozza, de hozzáteszi, „a korrupció ezzel szemben – amely nem csak Magyarországon van jelen – nemzetbiztonsági kockázatot is jelent".
  • Ahogy korábban Szijjártó Péter is azt mondta az Indexnek, hogy Colleen Bell-lel van a nagykövetek közül a legszorosabb kapcsolata, ezt most a Figyelőnek a nagykövet is megerősítette: „A leggyümölcsözőbb a Szijjártó miniszter úrral fenntartott kapcsolatom, őt nagyon komoly, elszánt és eredményorientált embernek tartom" – mondta Bell. A külügyminiszteren kívül Simicskó István, Pintér Sándort és Megyesy Jenő miniszterelnöki főtanácsadót nevezi még meg, mint gyakori tárgyalópartnert. 
  • A kormányfőről csak röviden beszél: „Találkoztam Orbán Viktor úrral is néhányszor, vele termékeny és őszinte beszélgetéseket folytattunk egy sor kérdésről."

Moszkva-szakértő veheti át a követséget

Ha az új amerikai elnök esetleg valóban elfogadja Bell lemondását, a budapesti nagykövetség irányítását az augusztusban érkezett új misszióvezető-helyettes, David J. Kostelancik veszi majd át ideiglenes ügyvivőként, róla már korábban írtunk röviden.

Kostelancik alaposan ismeri a posztszovjet régiót, ráadásul sok évet töltött el az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén. Amellett, hogy jól tud magyarul, az ő kiválasztása azt is mutatja, hogy az USA külügyminisztériuma számára Magyarország egyre inkább orosz viszonylatban tűnik elsősorban fontosnak. Hogy Kostelancik mennyi ideig lehet ideiglenes ügyvivő, attól is függ, az új elnök pártjának lesz-e többsége a képviselőházban és a szenátusban.

Ha esetleg nem, akkor a Budapestre kijelölt újabb politikai kinevezett személyének elfogadása akár hosszú ideig is várathat magára, ahogy ez Bell esetében is történt.