Külső vezetőt kap a botrányba keveredett bicskei otthon

2016.10.07. 17:45

Külső vezető veszi át hétfőtől a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon irányítását – írja az MTI az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleménye alapján.

Ahogy korábban írtuk, az RTL Klub szerda esti híradójában, majd a Házon kívül című műsorban a bicskei intézet egyik volt lakója, egy 22 éves fiatal azt állította, a gyermekotthon igazgatója éveken keresztül molesztált több rábízott gyereket, neki négy éven keresztül volt intim viszonya vele. Egy másik fiú, aki szintén névvel és arccal vállalta a nyilatkozatot, a műsorban azt mondta, hogy 12 éves korától kezdve nyolc éven át volt szexuális kapcsolatban az igazgatóval, és nemcsak ők ketten áldozatok. A rendőrség a csatornának megerősítette, hogy nyomoznak az ügyben.

A gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a gyermekvédelmi gyám jelzése alapján szeptember 23-án szerzett tudomást a vádakról, és azonnal felfüggesztette az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el, illetve feljelentést tett a rendőrségen.

Az RTL Klub péntek esti híradója szerint viszont a feljelentés és a vizsgálat ellenére az meggyanúsított intézményvezető még mindig a gyermekotthonban lakik. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a csatornának azt mondta: felszólították az igazgatót, hogy legalább a vizsgálat idejére hagyja el az ingatlant, de hatósági lehetőségük nincs. Az ingatlan az MNV Zrt. tulajdonában áll, ezért hozzájuk fordult a miniszter. Az RTL megkeresésére az MNV azt mondta, pénteken kapták meg a miniszter levelét, amely nyomán haladéktalanul intézkedni fognak.

Nagyobb szigor, zéró tolerancia

Az EMMI közleménye szerint a gyermekvédelmi rendszer szigorításának köszönhetően 2014 óta a gyermekvédelmi gyámok olyan független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve, emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését. A minisztérium szerint a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények szigorú büntetését segíti, hogy a kormány kiemelten megszigorította az ilyen bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új büntető törvénykönyvben, amely szerint az ilyen bűncselekmény nem évül el.

Ugyancsak a gyermekek érdekét szolgálja a közlemény szerint az a kormányzati törekvés, hogy a gyermekek ne tömeges, állami intézményekben legyenek elhelyezve, hanem minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz, illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek. Év végére a 12 év alatti gyermekek több mint 90 százalékát nevelőszülőknél helyezik el, és 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében az intézmények megújítása és kiváltása.

A gyermekvédelmi ellátórendszerben – nevelőotthonban, nevelőszülőknél – élő 23 ezer gyermek közül minden negyedikkel vették fel a kapcsolatot a gyermekjogi képviselők az utóbbi másfél évben az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központon (OBDK) keresztül. A kiszolgáltatott gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményekkel szemben ezután is zéró toleranciát tanúsítanak. A feljelentést megtették, a rendőrséggel mindenben együttműködnek – írta az EMMI.