Nagy tömeg tüntet az Országház előtt a Népszabadság megszüntetése miatt

4O5A5506
2016.10.08. 18:18 Módosítva: 2016.10.08. 19:35

Több ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren a Népszabadság megszüntetése ellen tiltakozva. Sok újságíró és közéleti személyiség is megjelent. Többen, köztük Tamás Gáspár Miklós a sajtószabadság védelmében tartott beszédet, a tömeg azt skandálta, hogy "Demokráciát! Demokráciát!" és "Orbán, takarodj!" 

Holnap meg jön egy fekete autó?

Az MSZP a lapot kiadó Mediaworks Zrt. Futó utcai székházánál tüntetett. Itt Molnár Gyula, a szocialisták elnöke azt mondta:

Ma a Népszabadság, holnap a többi újság, utána a politikai pártok, és akkor ennek az országnak vége lesz.

Kunhalmi Ágnes példátlan gyalázatnak nevezte a lap megszüntetését. A tüntetés résztvevői is csatlakoztak a Kossuth téren gyülekezőkhöz.

A rövid beszédek után a tömeg továbbra is a téren maradt. Többen a kormánypárti Magyar Idők példányait kezdték el égetni. 

A Magyar Időket égette el a Kossuth téri tömeg

A lap egyik munkatársa azt mondta: vasárnap délután megpróbálnak bejutni a Bécsi úti székházba, és felveszik a munkát, ha engedik nekik. Murányi András főszerkesztő  szombaton azt mondta: tárgyalások zajlanak a kiadóval a lap további sorsáról. Az ATV úgy tudja: a kiadó teljesíthetetlen feltételeket szabott a lap további működéséhez, nullszaldós üzleti tervet kellene készíteni. 

Szombaton váratlanul felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását a Mediaworks Zrt., amely nemrég kormányhoz közeli tulajdonba került. A lap több  munkatársának szombat reggel motoros futár kézbesített egy levelet arról, hogy felmentik őket a munkavégzés alól.

A  kiadó azzal indokolta a lépést, hogy a lap példányszáma jelentősen csökkent, és 2007 óta 5 milliárdos veszteséget termelt. Közleményük szerint a felfüggesztés a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig tart. A Népszabadság az elmúlt hetekben írt Matolcsy György MNB-elnök magas fizetésért foglalkoztatott barátnőjéről, és Rogán Antal helikopteres utazásáról.