A Népszabadság szerkesztősége ajánlatot tett a lapra

2016.10.10. 15:17

Murányi András, a felfüggesztett Népszabadság főszerkesztője ma a lap régi-új székházánál tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Népszabadság vezetőségének képviseletében próbálta folytatni a tárgyalásokat a Mediaworksszel. A lap lehetséges értékesítéséről vagy a lap újraindításáról egyeztettek volna.

Ez azonban nem jöhetett létre, mert a Mediaworks betegségre hivatkozva lemondta a találkozót. A szerkesztőség ma megtette árajánlatát Heinrich Pecinának, a Mediaworks tulajdonosának. Ebben azt kérték, hogy a jog kerüljön a szerkesztőséghez, az árat 1 euróban állapították meg, „ami ha igazak az 5 milliárdos veszteségről szóló hírek, akkor kifejezetten jutányos" – mondta Murányi.

A lap munkatársai ismét megpróbáltak hozzájutni a személyes dolgaikhoz, de nem jártak sikerrel. Kérdésre válaszolva Murányi elmondta: azzal, hogy még a szakszervezeti vezetőket és az üzemi tanács embereit sem engedik be a Bécsi út épületbe, jogot sértenek. A Mediaworks azonban erre nem reagál. A szerkesztőség tagjai megpróbáltak a hátsó bejáraton is bejutni, azonban nem jártak sikerrel, mivel valaki odaszaladt, hogy gyorsan bezárja az ajtót. Az épületből valakik nézik a szerkesztőség tagjait.

Murányi szerint a háttérben zajlanak a munkálatok, a szerkesztőség dolgozik, az üzleti terven és a munka folytatásán is. Hozzátette: azokkal a személyekkel és cégekkel is tárgyalnak, akik jelezték, hogy szerepet vállalnának egy új Népszabadság működtetésében.

Pető Péter főszerkesztő-helyettes elmondta, az újonnan létrehozott Facebook-oldalukra pillanatokon belül feltöltenek egy érdekes dokumentumot, amit mindenki figyelmébe ajánlanak. Első olvasatra úgy tűnik – és ezt Pető Péter is elmondta –, hogy a Népszabadság és a Nol.hu márkanéven egy MKB-s jelzálog van, ami azt jelentheti, hogy az MKB beleegyezése nélkül nem lehet eladni a lapot. Pető hozzátette, szerinte sokkal valószínűbb, hogy a tulajdonos egyáltalán nem akar megválni az újságtól.

Az MKB Bankot korábban megvásárolta az állam, majd június 30-án privatizálták, a hitelintézetet a Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár által alkotott konzorcium tagjai vásárolták meg 45-45-10 százalékos arányban, 37 milliárd forintért, miután az MNB szanálta a hitelintézetet.

UPDATE: Murányi miután kijött az épületből elmondta, hogy abban sikerült megegyezni a tulajdonosokkal, hogy az újságírók legalább a személyes dolgaikhoz hozzájuthassanak, ezt elvileg mától szerdáig szeretnék lebonyolítani. Hozzátette, választ az ajánlatukra most sem kaptak, de szeretnének még ma kapni.

A jelzáloggal kapcsoltban Murányi azt mondta, hogy hitelt vett fel a Mediaworks és ezzel valamennyi címére jelzálog került, nem csak a Népszabadságon, hanem egyéb termékein is rajta van. Murányi szerint ez nem kellene, hogy akadálya legyen az eladásnak, de hozzátette:

de az elmúlt napok eseményei kapcsán nem tudom kizárni azt, hogy más motiváció is van a háttérben.