Nagy mennyiségű azbesztet találtak a megbontott Közlekedési Múzeumban

2016.10.10. 09:41 Módosítva: 2016.10.12. 11:53

Miután megkezdték a bontást a budapesti Közlekedési Múzeum Hermina út fele eső oldalán, kiderült, hogy az épületben nagy mennyiségű azbesztet találta, ezért az épület melletti, Hermina út felőli parkolót lezárták, az ott lévő táblák alapján év végig tart a forgalmi korlátozás, írja a Magyar Idők.

"Az épületben évtizedek óta megtalálható azbeszt eltávolítása a vonatkozó, szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően zajlik, az sem a park használóira, sem pedig a környéken élők számára nem jelent egészségügyi kockázatot, az elkerített területeken kívül a Városliget zavartalanul látogatható" – közölte a Városliget Zrt.

Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója szerint az azbeszt nem befolyásolja a Közlekedési Múzeum új épületének építési munkálatait sem, így is tartható a beruházáshoz korábban megszabott határidő. Vitézy elmondta, hogy az új épület részletes terven is dolgoznak még, kiállítás- és belsőépítészeti tervezés folyik. A végleges terveket néhány héten belül mutatják be a nagyközönségnek.

Az épületben talált azbeszt veszélyes hulladék, korábban a nagy szakítószilárdsága, a jó hőszigetelése és a tűzállósága miatt használták, de mióta kiderült, hogy súlyosan rákkeltő anyag, már nem használja az építőipar. A bontása azért lehet kritikus, mert a felszálló tömelékben, az azbesztporban található mikroszkopikus méretű, finom azbesztszálak a lélegzetvétellel bekerülhetnek a tüdőbe, ahol hosszú távon a tüdő felszínét borító mellhártyában tumort okozhatnak.

Ahol azbeszt jelenléte merül fel, ott védőfelszerelésben kell folytatni a bontást, majd az előírások szerint a törmeléket lezárt zsákban kell veszélyes-hulladék lerakóba szállítani. Korábban a Liget-projekt másik épületbontásánál, a Hungexpónál is kiderült, hogy azbeszt van a megbontott épületben, akkor a Ligetvédők nevű aktivista csoport akadályozta az épület törmelékének elszállítását, mert attól tartottak, hogy a kivitelező cég nem járt el elég körültekintően, és nem gondoskodott a veszélyes anyag megfelelő elzárásáról. Az azbesztet szerintük csak egy ponyvával takarták le, de a kivitelező tagadta a vádakat.