Összefoglaló

Percről percre Lázár beszólt a Népszabadság kiadójának, jön a Fidesz-MSZP csúcstalálkozó

A Népszabadság ügyében a kormánynak nincs dolga, de minden embert megilletne a fair eljárás, hogy ne őket átverve zárják be a munkahelyüket
Nem Rogán Antalra figyelt a Parlamentben, amikor minisztertársa a helikopter-ügyről magyarázkodott
Nem szerencsés, ha valaki a szeretőjét alkalmazza, és a Bankszövetség elnökének lakásában lakik az MNB elnöke
Orbán Viktor pénteken találkozik Molnár Gyula MSZP-elnökkel
Kelenföldön épül a szuperkórház
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Lázár elindult Bécsbe.

  • Az Index kap lehetőséget kérdezni. Kivonatos összefoglalónkat olvashatják. A videót pedig itt nézheti meg.

    - Mint gondol arról, hogy az MNB elnöke a Bankszövetség és az Unicredit vezérének elnökének lakásában lakik?

    - A kormánynak az MNB tevékenységét nem kellene kommentálnia. A Bankszövetségnek jobban kellene ügyelnie a részletekre. 

    - Elfogadhatónak tartja, hogy egy intézmény vezetője a feleségét, barátnőjét, szeretőjét alkalmazza?

    - Nem szeretem, ha nálam ilyen történik.

    - Ön mit gondol arról, hogy Rogán perrel fenyegette az újságírót helikopter-ügyben, majd kiderült, hogy hazudott?

    - Ez egy hiba, amit a minisztertársam elismert.

    - Arra mondta, hogy helikopterezett, nem arra, hogy hazudott.

    - Én azt gondolom, az egész ügyről mondta.

    - Mi legyen a családtagok vagyonnyilatkozataival? (A Rogán-ügyben hivatalosan Rogán Cecília intézte a helikopterezést)

    - 2006-ban megcsináltam, senki nem követte a példámat. 

    - Tervben van?

    - Volt ilyen vita, de a Kúria úgy döntött, nincs erre lehetőség.

    - A plakáterdőre vonatkozó kérdés: Mennyire érezte csúnyának a várost a kvótakampányban?

    - Egyáltalán nem volt rendben, hogy hol voltak a plakátok.

    - Nem cinikus, hogy most hoznak ilyen törvényt?

    - Előtte kellett volna? (Lázár nagyot nevet) Nincs még döntés. Azért van probléma, mert magánszerződésekről van szó. Ez a dilemma. Rendkívül körültekintően kell a vitát lefolytatni, hogy egyáltalán lesz-e változtatás.

    Miniinterjúnk Lázár Jánossal
  • A kormány a fővárossal egyetértve a felújítást kiemelt projektként kezeli, mondja a Magyar Hírlap kérdésére Lázár. Készek vagyunk támogatni, hogy hogyan legyen felújítva, hány megálló, vagy csak a kocsik, azt a főváros eldönti. Orbán álláspontja, hogy mindenhez meg kell adni a támogatást.

  • Helikopterbeszerzésekről kérdezik Lázárt, gyorsan elkanyarodnak oda, hogy a New York Times szerint náci, autoriter ország Magyarország, és egy náci országnak miért adna el helikoptert Amerika. 

    "A pikírtséget félretéve" fontos a közös védelempolitika, szövetségesei vagyunk az USA-nak, mondja Lázár. A magyar kormánynak van honvédségfejlesztési stratégiája. Minden ajánlatot mérlegelni fogunk, és félretesszük a minket gyalázó írásokat, mondja.

  • A Pannon Lapok Társaságától kap szót a veszprémi tudósító. Energetikai fejlesztésekről, napelemekről kérdez. A válasz: a kormány támogatja, és azt szeretné, hogy ha saját felhasználásra csinálna egy város ilyen fejlesztést, nem piaci értékesítésre.

    Még egy kérdés a PLT-től: két, uniós pénzből fizetett turisztikai fejlesztés lezárult, de semmilyen projekt nem készült el. Hogy lehet, hogy ezt nem ellenőrzik?

    Bármi előfordulhat, ha kapok információt, mi ez a két fejlesztés, meg tudjuk mondani, mi a státusz, feleli Lázár.

  • - A Népszabadság hirdetéseinek 1 százaléka volt állami, a Lokálnak 85, ez arányos? - kérdezi az RTL.

    - A hirdetések elosztásáért felelős ügynökséget kell kérdezni, miért ez volt a döntés, feleli Lázár. Hozzáteszi: most jár le a tender, a kormány meg fogja vizsgálni az eredményességet. Hogy miért szüntette meg a kiadó a Népszabadságot? Erről a kiadót kell megkérdezni. 2010-ben és 2014-ben a Népszabadság áldásos tevékenysége mellett kaptunk kétharmadot, milyen politikai érdekünk fűződött volna a megszüntetéséhez - teszi fel a kérdést Lázár.

  • A terroristák által vásárolt sokezer SIM-kártya ügyével kapcsolatban jövő héten szerdán lesz a nemzetbiztonsági bizottsági ülése. A kormány addigra elkészíti az álláspontját, jelenleg az Alkotmányvédelmi Hivatal egyeztetést folytat a szolgáltatókkal.

    Soros-ügy: Felkészültem, hogy a nemzetbiztonsági bizottságban áttekintést adjak a környező országokban lévő Soros-befolyásról és Soros-módszerekről, közölte Lázár. Ennek komoly szakirodalma van, és Magyarország most célország. Soros azt gondolja, hogy ha milliók jönnek, akkor jobb lesz Európa, mondja Lázár János.

  • A Figyelő kérdez, Lázár válaszol.

    - Mi kavargott a fejében, amikor Rogán Antal a parlamentben a helikopter-ügyben védekezett?

    - Az, hogy mit válaszoljak a nekem szóló, más témájú kérdésre. Erről kértem infót, ezt hozták be papíron. Nem kételkedtem benne, hogy Rogán Antal meg fogja válaszolni a neki szóló kérdést, mint ahogy ez meg is történt.

    - Ön elutazna helikopterrel?

    - Nem utaztam életemben helikopterrel, nem is tervezem. Ha egy székre felállok, már tériszonyom van.

  • Hiányozni fognak a Népszabadság tudósítói, de jó szakemberek, biztos lesz egzisztenciájuk. Viszont elvárható lenne, hogy ha bezár egy lap, akkor méltányosan és normálisan váljanak el, ne a munkatársak becsapásával történjen ez meg. Miniszterként nem biztos, hogy ezt kellene mondjam, de az újságírók helyzete még szenzitívebb, mint másoké. Minden újságíró korrekt és fair elbánásban kellene részesüljön, mondja.

  • Fiala és Lázár adok-kapokja. Fiala hosszan kérdez, Lázár sürgeti. A miniszter azt mondja, ha a Népszabadság gondolkodásmódjára van igény, akkor folytatódni fog. A kormány álláspontja nem ügydöntő. Azt gondolom, meg fog oldódni a dolog, "így vagy úgy".

  • A Népszabadság Fidesz-tudósítójáról. Merthogy üres a széke. A kormány a Népszabadsággal nem foglalkozik, feleli Lázár. Ha a kormányinfo ellen bojkott van, azt tudomásul veszi. Furcsa idea lenne, hogy a kormány mentse meg a Népszabadságot az adófizetők pénzéből. Ezzel nem foglalkoznak.

    Lázár nem tudott azonosulni a Népszabadság világnézetével, de Tanács István és Tamás Ervin műveit nagyszerűnek és intellektuálisan kiemelkedőnek tartja.

    Ha nincs, aki megvegye az újságot, azon a kormány nem tud segíteni.

  • Kovács Zoltán némi sajtószabadságos poénkodással adja meg a szót Fiala Jánosnak. Fiala a médiahatóság és a Klubrádió vitájáról kérdez, és egy NMHH-határozatot olvas Lázár fejére tegezve. 

    Lázár nem kommentál.

  • 13 ezer ház már biztos épül az eddigi adatok alapján, mondta Lázár. Részleteket nem említett.

    És bár nem ide tartozik, de 60-70 milliárdot helyeznek ki a Széchenyi tőkealapba. Lázár olyan gyorsan sorolja a kormánydöntéseket, hogy csak úgy füstöl.

  • Erről döntött a kormány. Három elképzelés versenyzett, az úgynevezett nyugati nyomvonal nyert. Zsámbéktól nyugatra, a településeket elkerülve megy majd az út. A Suzuki gyárnak segít majd ez főleg.

  • Minden ilyen esetet megvizsgálnak, Orbán pedig utasításba adta, hogy senki nem kereshet kevesebbet most, a béremelés után, mint előtte. A sajtó szerint 500, Lázár szerint néhány ilyen ember van. Egy határozott idejű, lejáró támogatás miatt van az egész.

  • Malmok, tanyák, ipari, gazdasági épületek lélegezhetnek fel és örülhetnek most.

  • 210 ezer ember véleménye alapján 45 törvény módosul, hogy az ügyintézés gyorsabb és egyszerűbb legyen.

  • 250 milliárdot költenek el 3 év alatt a közigazgatás fejlesztésére. Lesznek teljesen elektronikusan igénybe vehető ügyintézés. Például a földhivatali és más adatbázisok.

  • - Kétmilliárd forint jut az első világháborús emlékművek felújítására.

    - A következő három év az egészségügy fejlesztéséről szól. Nagy elvárás a Semmelweis Egyetem fejlesztése. Klinikák felújítása jön, új gyerekklinika jön, a gyógyszerészkaron és a fogklinikán lesz fejlesztés.

    - A közoktatásban uszodák épülnek.

    - Többletforrás a Veritasnak

    - A Nemzeti Táncszínház új épületet kap a Millenárison 3,3 milliárdért.

  • Lázár az előbb bejelentette, hogy az alaptörvény módosítása miatt Orbán Viktor találkozik az ellenzéki pártok vezetőivel külön is. Pénteken erről egyeztet Molnár Gyulával, az MSZP elnökével, jövő héten pedig Vona Gábor Jobbik-elnökkel. Az MSZP-elnökkel való egyeztetés azért érdekes, mert a párt már bejelentette, hogy nem asszisztál az alkotmánymódosításhoz. De akkor miről fognak egyeztetni? Hamarosan kiderítjük.

  • Nemzetközi tanácsadó cég nézi át, hogy használta fel az ország az EU-s forrásokat 2007-2013 között. Az eredménynek "komoly tanulságai lesznek" a kormányzati munkára nézve, mondta Lázár. 

  • A Kelenföldi pályaudvar közelében lesz a szuperkórház. Több mint ezer ágyas lesz. Két terület tanulmányozására hatalmazta fel a kormány az EMMI-t. M1-M7 közelében akarják, metró közelébe, buszok közelébe.

    8-10 hektáros telek kell. A beruházás előkészítésével Noll Tamás építészt bízzák meg. 100 ezer négyzetméteres épület lesz.

  • Igaz az a hír, hogy a kormány foglalkozott a városképvédelmi törvényjavaslattal. Azaz a plakáttörvénnyel. De nem született döntés, próbál a kormány dűlőre jutni külföldi példák alapján. Egyeztetni kell az önkormányzatokkal is. "Hogy ebből lesz-e törvényjavaslat, megmondani nem tudom."

  • Persze nem egészen így mondta a miniszter, hanem úgy, hogy "mivel ellentmondásos megítélésük van a TAO-támogatásoknak", ezért kellett adótitokká változtatni, hogy melyik cég melyik sportegyesületet támogatja.

  • Nincs alapja annak a hírnek, hogy felfüggesztenének uniós forrásokat, mondja a miniszter.

  • Egyébként a Népszabadság munkatársa, a kormányinfó állandó résztvevője, Csuhaj Ildikó nincs jelen, üzente kiküldött tudósítónk. A héten a bizottsági ülésekre sem mentek el a felfüggesztett lap felfüggesztett munkatársai, terjed a teremben.

  • Dehogy! Lázár most a foglalkoztatottságról meg államkasszáról meg gazdaság fehérítéséről beszél hosszan. Soha ennyi adóbevétel nem folyt még be, mint most.

  • Lázár nem akarja kommentálni azokat a külföldi cikkeket és nyilatkozatokat, amelyek szerint 1. nácik vagyunk, 2. el kéne venni tőlünk az uniós forrásokat.

    Azért az elmondja, hogy a politikai fenyegetésekre vannak racionális válaszaik, de az biztos nem érdekel senkit.

  • mindazt, amit már nagyon sokszor elmondtak a fideszes politikusok az elmúlt napokban. Ezt most nem ismételjük meg.

  • Orbán Viktor az alkotmánymódosítás ügyében holnap találkozik az MSZP elnökével, jövő héten pedig Vona Gáborral, mondta Lázár. Pedig Vona előbb kért négyszemközti találkát.