Magyar csempészek magyar nyugtatókkal árasztják el Skandináviát

2016.10.13. 07:09

Nagyüzemben csempészik a nyugtatókat magyarok Skandináviába, írja a Heti Válasz. A cikk szerint az Interpol és az Europol már két-három éve jelezte, hogy Oslo főterén drogárusokat fogtak, akik nem klasszikus kábítószert, hanem magyar gyógyszereket adtak el. A svéd és norvég drogpiac egy részének magyar patikusok biztosítják a szert, és magyar "táskás emberek" szállítják az árut Skandináviába.

A lap konkrét ügyeket is említ: tavaly februárban a norvég rendőrség két Volvót kapcsolt le, amikben 62 ezer szem magyar feliratú Rivotril volt, és az autót is magyarok vezették. Egyiküket ráadásul ugyanezért már 2012-ben letartóztatták Göteborgban. Akkor 12 ezer Rivotrilt csempészett egy társával. A bizniszbe beszálló magyar kamionosok pedig ketten is hat-hat év börtönt kaptak Skandináviában, a rájuk valló társuk megúszta négy évvel.

A lap azt is írja, hogy itthon nem bűncselekmény Rivotrilok és Xanaxok ezreivel sétálgatni az utcán, mert a tabletták nem minősülnek kábítószernek, "csak" pszichoaktív szernek. A határátlépés viszont már tiltott szer csempészésének minősül.

A Heti Válasz visszaidézi a vizsolyi patikus ügyét, aki azzal bukott le, hogy vény nélkül adta ki nagyüzemben a tablettákat, és azt is, hogy néhány hete a budai Lánchíd patika ajtajára került lakat egyebek mellett Rivotril szabálytalan forgalmazása miatt. 

A lap azt is írja, hogy a hatóságoknak 2015 március óta van hatáskörük, hogy a gyógyszerek útját a gyártástól a patikusig kövessék. Eddig türelmi időszak volt, de most "eljött a számonkérés ideje", igaz, a patikusokat eddig legfeljebb közfeladattal való visszaéléssel, vagy gyógyszerrendészeti szabálysértéssel tudták gyanúsítani. Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar drognyomozók nem nagyon tudnak mit kezdeni a skandinávok jogsegély-kérelmeivel.

A gyógyszerhatóság becslése szerint itthon 

minden negyedik szem Rivotril illegális csatornákon keresztül jut el a fogyasztókig.