A vonaton felejtette a bőröndjét, az utastársai simán ellopták tőle

2016.10.14. 07:02
Tibor múlt pénteken Nyíregyházára utazott Budapestről, mialatt vele szemben egy szerelmes pár szerette egymást nagyon látványosan. Amikor Tibor leszállt az Intercityről, észrevette, hogy a bőröndje a szerelvényen maradt az utasok feje felett lévő felső tárolón. Kétségbeesetten rohant vissza a peronhoz, de a vonat már elindult, így a pályaudvar ügyeletes tisztjétől próbált segítséget kérni. Hiába. Egy pofátlan lopás története.

Az ügyeletes tiszt azonnal hívta a kalauzt a vonaton, miután Tibor jelezte, hogy a bőröndje a vonaton maradt. A kalauz megígérte, hogy utánanéz a csomagnak, és jelentkezik, írta Tibor az Indexnek küldött levelében.

„Idegtépő percek, várom, hogy visszahívja a kalauz a tisztet. Csörög is a telefon,

a kalauz jelzi, hogy van ott egy bőrönd, de az ott ülő pár állítja, hogy az az övék

Tibor ekkor gyorsan konkrét leírást adott a bőröndről a tisztnek, hogy mekkora a táska, mi a mérete, hogy külföldön vette és itthon nem kapható. Sőt, még a Google-ban is rákeresett és megmutatta a bőrönd fotóját a tisztnek, majd arra kérte az illetékes MÁV-munkatársat, hogy nyissák ki a bőröndöt, mert a tetején van a fehér laptopja, amit ha bekapcsolnak, akkor láthatóvá válik a tulajdonos neve és email-címe, amivel Tibor könnyen beazonosítható.

„A válasz dermesztő volt, ugyanis a tiszt közölte, hogy a kalauz nem kérheti, hogy nyissák fel, és azt sem, hogy megnézze a bőrönd márkáját, mert az akár gyanúsításnak is minősülhet és fél, hogy a pár feljelentheti őt” – írja Tibor, aki hiába kérte a tiszttől a kalauz számát, nem adták neki oda.

A tiszt még annyit árult el a kétségbeesett Tibornak, hogy

a pár éppen leszállt Kisvárdán a bőrönddel együtt,

és javasolta, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen.

És a helyzet az, hogy a kalauz és a pályaudvar-tiszt a szabályoknak megfelelően járt el, legalábbis erről tájékoztatta az Indexet a MÁV kommunikációs igazgatósága.

„Az utas által leírtak alapján munkatársaink eljárása megfelelt az előírásoknak. Ilyen esetet csak a rendőrség bevonásával lehet kezelni, mert a vasúttársaság munkavállalóinak nincsenek hatósági jogkörei. Illetékes hozzájárulásának hiányában kényszer alkalmazására – ez esetben magántulajdonban lévő bőrönd felnyittatására – a jegyvizsgálóknak nincs felhatalmazása. Az eltulajdonítást csak a károsult jelentheti be, feljelentést is ő tehet. A vasúttársaság az eljárás során természetesen minden szükséges információt megad a rendőrségnek” – írták válaszukban.

Egyébként amikor Varga Attila Sixx kolléga három éve egy debreceni Intercity-n hagyta a tabletjét, és egy utas lenyúlta, akkor otthonról Sixx nyomon követte a neten, hogy éppen merre jár az ellopott kütyüje (mert telepítve volt rá a Find My Phone alkalmazás, amit ha bekapcsol az embert, akkor az interneten láthatja, hogy hol van éppen a készülék). Sixx folyamatosan egyeztetett telefonon a rendőrséggel, és két hősies rendőrjárőr meg is találta egy kukában a készüléket.

Tibor bőröndje viszont nem került elő.