Napi favágás rovat: Letarolják a Csillaghegyi strandot és környékét is

2016.10.14. 18:31 Módosítva: 2016.10.15. 19:24

Az Átlátszó szúrta ki a Közbeszerzési Értesítőben, hogy a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. közbeszerzést írt ki a Csillaghegyi Strandfürdő területén létrehozandó sípálya, valamint futballpálya építésére és üzemeltetésére, hasznosítására. A koncesszió teljes becsült értéke 685,9 millió forint.

A Római után a Csillaghegyi a főváros második legrégebbi strandja. A strand területének jelentős részét öreg fák borítják, ezek jó részét természetesen ki kell majd vágni.

A BGYH felhívása szerint az ingatlan

  • 2188 négyzetméteres részén lenne a sípálya a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményekkel és parkolóval, melyek további 960 négyzetmétert foglalnának el, a belső út pedig még 492 négyzetmétert
  • 6867 négyzetméteres részén lenne a futballpálya

A kétféle létesítmény kialakításának és üzemeltetésének jogát összesen nettó 685,9 millió forintért cserébe adná koncesszióba a BHGY tizenöt évre.

Nem is fás, hanem elhanyagolt, cserjés, bokros terület csak

A BGYH Zrt. közleményt küldött, amely szerint a területen nincsenek is értékes fák.

"Társaságunk a meglévő, használaton kívüli és nagymértékben elhanyagolt sport funkciójú területeket (nagypályás futballpálya, salakborítású futópálya körökkel és aszfaltos teniszpályák) kívánja új hasznosítás alá vonni. Elsődleges tervezési szempont, a területek rendezése és a nagyközönség számára hasznossá tétele. Társaságunknak nem célja a fakivágás, hanem az elhanyagolt, több évtizede gondozatlan cserjés, bokros terület rendbetétele. Előzetes felméréseink szerint, védett fa a területen nem található, a rendezés menetét, a koncessziós eljárás nyertesével kívánjuk meghatározni."

Az ajánlattételi felhívásban egyébként a TAO-konstrukcióval indokolják, hogy miért pont 15 évre gondoltak:

“Azért kívánjuk 15 éves időtartamra kötni a szerződést, mert így nem zárjuk ki a TAO forrásból üzemeltető társaságokat, szervezeteket.”

Ajánlatokat olyan cégektől vár a BHGY november 15-ig, melyeknek működési idejük alatt nettó árbevétele sípálya-üzemeltetésből minimum nettó 20 millió, focipálya-üzemeltetésből pedig minimum 150 millió forint volt; és üzemeltettek már legalább egy, legalább 1.000 négyzetméter területű sípályát és kiszolgáló létesítményt, valamint legalább egy, legalább 5.000 négyzetméter területű labdarúgópályát.