Orbán hadüzenetének látja a német sajtó az alkotmánymódosítást

2016.10.14. 17:26

A Népszabadság bezárása, és az alkotmány ismételt átírása volt a téma a nemzetközi sajtóban.

Orbán hadüzenete az alkotmánymódosítás

A Frankfurter Allgemeine Zeitungot az alkotmány újabb átírása foglalkoztatta. A szerző szerint a gránit "meglepően puha" anyag is lehet. Míg ugyanis a Fidesz gránitba vésett jogszabályként jellemezte az alaptörvényt, Orbán Viktor már a hetedik módosítását indítja el.

Az úgynevezett új egységről szóló kijelentések a kvótareferendum érvénytelenségére tekintettel "szarkasztikus megjegyzésekre" ösztönöznek, és kívülről nehéz eldönteni, hogy "önszuggesztióról" van-e szó, vagy pedig arra irányuló kísérletről, hogy a kijelentés az "átható erő" révén általános elfogadást nyerjen.

Az alkotmánymódosítást baloldali kommentátorok "patetikus, üres dumának" tartják, de a lap szerint az értékelés tévesnek bizonyulhat.

"Orbán tulajdonképpeni hadüzenete" a nemzetállam és az EU viszonyát taglaló rész, ez értelmezhető úgy, mintha a kormány

menlevelet írna magának, amely véd minden lehetséges európai beavatkozástól, például jogállamisági eljárásoktól.

Orbán csapása a Népszabadság ellen

Magyarország legolvasottabb politikai napilapjának, a Népszabadságnak a leállítása első, második és harmadik ránézésre is olyannak tűnik, mintha Orbán Viktor következő csapása lenne az országban működő média a miniszterelnök által még nem ellenőrzött részére - írta Választói demokráciában című cikkében a szlovák Sme.

A lap szerint nyilvánvaló is, hogy a Fidesz médiaflottáját kezelők vannak a játékban, de machinációikat segítették a szerkesztőség és az osztrák kiadó lépései.

Magyarországon a tulajdonosok akarata előtti meghajlás - a Fidesz nélkül is - már régen jóval erőteljesebb, mint bárhol a V4-es országokban, fest szomorú képet a cikk.

Szankciók Magyarország ellen

A Corriere della Sera cikkének szerzője, Alberto Martinelli nemzetközi politikával foglalkozó olasz egyetemi professzor szerint Magyarországot nem lehet kitenni az EU-ból. Szankcionálni azonban lehet, mégpedig "hatékonyan", miután nem tartja tiszteletben az európai intézmények döntéseit és az unió alapvető értékeit.

Esetleges szankcióként a szerző a kohéziós források felfüggesztését említi.

A cikk szerint nem lehet tolerálni egy a la carte Európát, ahol minden egyes ország kiválasztja, mi éri meg neki, nem osztva meg a néha kellemetlenséggel is járó felelősséget.

Miért csak a közös szabadpiaci vagy pénzügyi szabályok megsértéséért jár szankció, miért nem vonhatna hasonló szankciót maga után az alkotmányos garanciák és a polgári jogok megsértése? - kérdezi a cikk írója.