Kell-e fizetni a parkolásért, ha a szombat munkanap?

És ha igen, miért nem?

20161013 parkolas Szemlohegyi Romer Floris
2016.10.15. 07:20
A címben szereplő kérdésre elég egyértelműnek tűnik a válasz. Kivéve, ha az önkormányzat rosszul táblázza ki a fizetőparkolási övezet határát.

Rengeteg ismerősöm, és én is többször megszívtam már, amikor megfeledkeztem róla, hogy a szombatra eső munkanapokon fizetni kell a parkolásért. Ráfáznak a külföldiek, meg mindenki, akinek a munkahelyén lazábban veszik a hétvégi munkát, és ezért nem értesül a hivatalos munkarendről. Ilyenkor az ember dühöng, összeszorítja a fogát, aztán tudomásul veszi hogy ez a tájékozatlanság vámja, és kifizeti a pótdíjat.

Nem így olvasónk, Miklós, aki 2015. január 10-én, egy szombati munkanapon parkolt le a céges kocsival a II. kerületi Ady Endre utcában. Amikor megtalálta a szélvédőn a mikuláscsomagot, elsétált a táblához a közeli körforgalomnál.

A fizetőparkolási zóna határát jelző tábla alatti kiegészítő tábla szerint

a parkolás hétfőtől péntekig, 8.30-18.00 között díjköteles.

Miklós úgy döntött, hogy nem fizeti ki az ötezer forintos pótdíjat, és a márciusban érkező 15 ezer forintos felszólításra közölte, hogy megalapozatlannak tartja a követelést. A főnökével megbeszélte, hogy mivel a cégé a kocsi, ha végül mégis fizetni kell, ő állja majd a költségeket.

A II. kerületi önkormányzat perre vitte a dolgot, a tárgyalás idén májusban volt. Miklósék egyebek mellett a parkolásra vonatkozó fővárosi közgyűlési rendeletre (30/2010, 1§) hivatkoztak, mely szerint

a várakozási övezeteknél elhelyezett jelzőtábla alatti kiegészítő táblán a díjfizetési kötelezettség mellett utalni kell a kötelezettség időbeli hatályára és a megengedett maximális várakozási időtartamra.

A bíróság úgy ítélte, hogy a díjfizetés szempontjából nem a kormányrendeletben szabályozott hivatalos munkarend, hanem a fizető övezet határán lévő jelzés számít: az önkormányzat elveszítette a pert. A kerület fellebbezett, de csak a perköltséget szeretnék csökkenteni, így az ítélet érdemi része jogerőre emelkedett.

Miklós október elején körbefotózta a II. kerületet, és egy csomó helyen a régi kiegészítő táblákat találta kint, majd írt az Indexnek, mivel

közelített a mai, szombati munkanap.

Miklósék a perben amúgy azzal is érveltek, hogy a főváros parkolási rendelete szerint a "parkolásüzemeltetési rendszer" egyik feltétele, hogy az övezetet a kresz (17.§ (1) e/2) előírásának megfelelően jelöljék ki. A kresz szerint ha valahol csak díjfizetés ellenében lehet parkolni, ilyen táblát kell kitenni:

kresz

Márpedig a II. kerületben kitett táblákról nem derül ki egyértelműen, hogy fizetni kell a parkolásért. A bíróság az ítéletben erre nem tért ki. Más fővárosi kerületeket a klasszikus parkolóóra feltüntetése nem állított megoldhatatlan feladat elé:

A második kerületi önkormányzat a táblákkal kapcsolatban az Index érdeklődésére közölte:

Információi nem pontosak, jelenleg a II. kerületben található összes fizető övezetet jelző tábla alatti kiegészítő táblán a „Munkanapokon” szó szerepel.

Amikor befutott az önkormányzat válasza, az Index fotósa épp a környék parkolótábláit tanulmányozta. Talált olyanokat, amiket átmatricáztak vagy kicseréltek, és már a "munkanap" felirat van rajtuk:

És olyat is, például a címlapképen lévőt a Szemlőhegyi és a Rómer Flóris utca sarkánál, vagy pont azt, amelyik miatt az önkormányzat pert veszített, ahol a tábla szerint szombati munkanapokon továbbra sem kell fizetni a parkolásért:

Az önkormányzat egyébként a tárgyaláson Miklós szerint azzal is érvelt, hogy ez a tábla nem a fizetőövezet szélén, hanem azon belül van, ezért nem számít, mi van ráírva. A bíróság erre sem volt vevő.

Az ítélet jogerőssé válása óta a mai az első szombati munkanap. Arra a kérdésünkre, hogy pótdíjfizetésre kötelezik-e a ma nem fizető autósokat,  önkormányzat azt válaszolta, hogy igen.

Minden munkanap.

Hogy a kerület szándékosan szívatja-e az embereket, miközben a bevételek a központi költségvetést gazdagítják, vagy csak megfeledkeztek jó pár tábláról, nem tudjuk. A II. kerületi önkormányzat egy másik parkolási ügyben sem kifejezetten polgárbarát hozzáállásáról korábban itt írtunk.