Nem kell az Orbán takarodj, egy füttyből mindent érteni fog

image (1)
2016.10.16. 15:59 Módosítva: 2016.10.16. 19:51

Lopják a szabadságunk! – Repüljenek! címmel tartott közös tüntetést az Együtt és az LMP a Szabad sajtó útján. Az Együtt alelnöke mellett beszédet mondott Jávor Benedek, a Párbeszéd, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Hargitai Miklós, a lényegében megszüntetett Népszabadság újságírója is. Az Erzsébet hidat már valamivel három előtt lezárták, a tömeg teljes szélességében elfoglalta a Szabad sajtó útját, a tömeg vége a Petőfi Sándor utcánál volt. Több ezren lehettek.

Az esemény oldalán azt írták: „Azt látjuk, hogy a kormány intézkedései semmi mást nem céloznak, mint hogy a szabad rablás rendszerét kiépítsék, aki pedig erről beszélni mer, azt elhallgattatják. Láttuk ezt az Origóval, látjuk most a Népszabadsággal. Nem nézhetjük végig szótlanul, hogy a szemünket is kilopják, hogy a közpénzt magánvagyonná alakítják át, és elegünk van abból, hogy meg akarnak félemlíteni bennünket!"

A korrupció maga a rendszer

Az első felszólaló Jávor Benedek volt háromnegyed négykor. Azt mondta, Magyarországon a korrupció maga a rendszer, és a kormányzás csak egy járulékos tevékenység. „A rendszert tökéletesre csiszolták, a jogszabályokat magukra, a közintézményeket családjukra, szeretőikre szabták, az országnak szánt uniós pénzeket pedig egymás közt osztják szét" – mondta.

Jávor szerint van azért rés a pajzson: a független sajtó, amely beszámol a valóságról, illetve a bátor civilek. Most őket akarja a kormány eltiporni, mondta.

Közben több tüntető is arról beszélt, hogy úgy érzi, az egzisztenciáját kockáztatja azzal, hogy nyilvánosan tiltakozik. Egy férfi például azt mondta, hogy ő kijött ugyan, de a barátnője minisztériumban dolgozik, és nem mert kijönni. Egy nyomdaipari kisvállalkozó pedig elmesélte, hogy az egyik tendernél közölték az egyik tulajdonossal, hogy azért nincs esélyük nyerni, mert a cég másik tulajdonosa a Facebookon rendszeresen kormányellenes bejegyzéseket oszt meg.

A legnagyobb füttyöt egyébként a Jávor által megemlített Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke kapta. Vajon megtippelte volna bárki, hogy egy ellenzéki tüntetésen nagyobb fújolást kap az NVB elnöke, mint a miniszterelnök?

A kormány nem bírja elviselni a kérdéseket

Hargitai Miklós, a Népszabadság újságírója arról beszélt, hogy ugyan azt mondják nekik, hogy reorganizálják a Népszabadságot, de a lap egy hete halott. A lap felfüggesztése óta pedig folyamatosan hazudnak a megszüntetés előzményeiről, miközben tudják, hogy a szerkesztőség nem tud visszavágni.

„1994 óta dolgozom a Népszabadságnál, az első sajtópert a Horn-kormány indította ellenem, és azóta az összes létező kormány beperelt, és mindig korrupciós ügyekkel. Ennyit arról, hogy mennyire volt ez bolsevista műhely" – mondta  a kritikákra Hargitai.

Hargitai hozzátette, hogy a bezárással sokkal nagyobb kárt okoztak a kiadónak, mint a lap egész éves vesztesége lett volna. Ezért is nevetséges szerinte kizárólag gazdasági okokra hivatkozni. Az újságíró szerint a mostani kormány az első, amely még a kérdéseket sem viseli el. Orbán Viktor tíz éve nem ad interjút a lapnak, nincs olyan európai ország, ahol a miniszterelnök nem ad a vezető ellenzéki lapnak interjút, mondta. „Ez rosszabb, mint a Rákosi-rendszer" – mondta erre elvonulóban egy idős hölgy.

Hadházy Ákos szerint igaz, hogy mindenhol van korrupció, de az nem igaz, hogy ne lehetne megfelelő törvényekkel visszaszorítani azt. „Lehet, hogy 2018 az utolsó lehetőség, hogy ezt a rendszert meg lehessen dönteni demokratikus választásokon" – mondta az LMP-s politikus, aki szerint nem lenne jó megvárni, amíg forradalom lesz, mert az kiszámíthatatlan, és senkinek nem jó. A helyszínen lévő tüntetők közül többen azt mondták, ők már nem biztosak abban, hogy választással elmozdítható ez a kormány.

Hadházy arról beszélt, hogy még 9000 milliárd EU-s pénzt lophat el ez a kormány, ami nem csak eltűnik, hanem arra költik, hogy fenntartsák ezt a rendszert. A tömegből erre sokan felkiáltottak, hogy reméljük, inkább meg sem kapjuk azt a pénzt.

Orbánt ki kell fütyülni

Juhász Péter szerint a kormány el akarja fedni a magyar valóságot, ami a kórházak lepergő falai, az elmenő orvosok, ápolók, a kisemmizett vállalkozók, az elutasított munkavállalók.

Orbán Viktor lop. Orbán Viktor és az emberei lopnak. Lopják a közvagyonunkat, ez a valóság

− mondta Juhász, aki szerint Orbán mai tevékenységét nem lehet kormányzásnak, ezt csak bűnözésnek lehet nevezni. A történelmi bűn, hogy „Magyarországot Moszkva seggében képzelik el, Putyin seggébe akarják rakni Magyarországot" – mondta az Együtt politikusa. Szerinte a Fidesz politikájával már nem teremthető többség, ezért a közbeszédből és a nyilvánosságból minden ellenzéki pártot és civilt ki akar zárni Orbán. Azért akarja kiszorítani a nyilvánosságot, hogy ne szembesüljenek a megnyomorított, megfélemlített emberek azzal, hogy Orbánt már egy stadionavatón is kifütyülik.

Ezért arra szólította fel az embereket, hogy mindenhol, ahol Orbán megjelenik, fütyüljék ki. És tegyenek így október 23-án is a Kossuth téren, ahol a miniszterelnök beszédet fog mondani.

Egy füttyszó. Nem kell az Orbán takarodj! Egy füttyből mindent érteni fog.

− mondta.

A Fidesz nem érti, mi a baj

A demonstráció előtt egy órával sajtótájékoztatót tartott a Fidesz alelnöke, Gulyás Gergely, aki azt mondta, nem látják, ki ellen irányul az a közös tüntetés, amelyet ellenzéki pártok és civil szervezetek tartanak vasárnap délután a magyar sajtószabadságért. Mivel a Fidesz szerint Magyarországon Nyugat-Európa számtalan országánál sokkal inkább érvényesül a tömegtájékoztatás, a sajtó sokszínűsége.

Hozzátette, az írott lapok piacán a „Népszabadság megszűnését követően” is két ellenzékinek tekinthető és két kormánypárti kiadvány szerepel, és jó okkal feltételezhető, hogy előbbiek magasabb példányszámban jelennek meg. Név szerint nem említette meg, mely lapokra gondol. „A politikailag a kormánnyal szimpatizáló médiumok az interneten jelentős kisebbségben vannak olvasottsági szempontból és számszerűen is" – tette hozzá Gulyás.