Az Eötvös, a Fazekas és a Radnóti a Nők Lapja iskolai rangsorának élén

2016.10.17. 11:52

Nem nagy meglepetésre az állami fenntartású gimnáziumok közül a budapesti Eötvös József Gimnázium, a Fazekas Mihály Gimnázium, a Radnóti Miklós Gimnázium, a Toldy Ferenc Gimnázium és a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium került a Nők Lapja középiskolai rangsorának élére.

A Nők Lapja Iskolaválasztó című kiadványában külön listán rangsorolták az állami, az egyházi, a magán és alapítványi gimnáziumokat, szakgimnáziumokat és szakközépiskolákat (korábbi szakiskolák).  A rangsorolás "a legfrissebb oktatási adatok alapján, többváltozós statisztikai eljárások segítségével" készült. 

A legjobb egyházi gimnáziumok közé a Deák Téri Evangélikus Gimnázium, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium,  a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium és a budapesti Piarista Gimnázium került.

Az alapítványi és magániskolák rangsorának első helyén a Budapesti Osztrák Iskola, a Thomas Mann Gymnasium-Deutsche Schule (Budapesti Német Iskola), az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, a Xántus János Két Tanítási Nyelvű, Gyakorló Gimnázium és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Szakképző Iskola,  valamint az egri Neumann János Középiskola és Kollégium áll.

A kiadványban megtalálhatók a legjobbra értékelt állami, egyházi és magán szakgimnáziumok és szakközépiskolák (korábbi nevükön szakiskolák) is.

A pályaválasztáshoz fontos támpontot adnak az iskolai rangsorok, de nem lehet csak ez alapján dönteni. Korábban írtunk arról, hogy a legtöbb rangsor az abszolút eredményességet méri, de készült olyan is, ami azt vizsgálta, melyik iskola tud a legtöbbet fejleszteni a diákokon. Ennek az élén jellemzően nem az ismert elit gimnáziumok állnak. 

Fontos dátumok

A középfokú iskolák október 20-tól teszik közzé honlapjukon a felvételi tájékoztatókat. Az Oktatási Hivatal november 15-én hozza nyilvánosságra azt, melyik iskolák szerveznek központi írásbeli felvételit. Az írásbeli felvételikre december 9-ig kell jelentkezni. A középiskolákba a központi írásbeliket január 21-én tartják magyarból és matematikából. A középiskolákba a jelentkezés határideje 2017. február 15. A szóbeli vizsgákat az iskolák február 20. és március 9. között tartják.