Házakat lepnek el a horrorkaticák a Kisalföldön

2016.10.17. 10:07 Módosítva: 2016.10.17. 11:06

Magyarországon kétfajta katica van:

  • az egyik a mesékből is ismert hétpettyes, piros bogárka, amit az óvódáskorú emberek nagyon kedvesnek tartanak, ez az őshonos a Kárpát-medencében,
  • és a másik a magából büdös, sárga váladékot ömlesztő, embereket is megcsípő, Ázsiából Európába hurcolt kártevő.

Utóbbit hívják harlekinkaticának, és ezek leptek el több, Győr melletti kisebb települést, Romándon és Győrszemerén az emberek házait is beterítve, derül ki a Kisalföld cikkéből. A kapos.hu azt írja, hogy Somogyban is elleptek a kártevők több kisebb települést. Az egyik kaposfői olvasójuk azt írta nekik, hogy "csípnek, bűzös váladékot termelnek és rengetegen vannak".

A Wikipédia szerint a harlekinkaticákat eredetileg növényvédelem miatt hozták be Európába, a 80-as években Nyugat-Európában ezzel a fajjal irtották meg a termőföldeket veszélyeztető levéltetveket. Azóta azonban a faj túlszaporodott és ma már több gondot okoz, mint amennyi hasznot hoz. Magyarországon 2008-ban észlelték először az elvadult bogarat, azóta évről évre egyre több van belőlük. Lakóépületekben az őszi-téli hónapokban jelennek meg tömegesen, ami azért rossz, mert ahol testükből kibocsátott sárga, bűzös folyadékot kieresztik, ott utána nagyon nehéz a szagot semlegesíteni. A csípésük viszont ártalmatlan, egy kisebb duzzanatot okoz, ami normális körülmények között hamar elmúlik.