Tényleg létrejön az Orbán–Vona-találkozó

2016.10.17. 18:35

Kedd délután külön tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök Vona Gáborral, a Jobbik elnökével az alaptörvény módosítása miatt, értesült az Index. Lázár János már múlt csütörtökön is beszélt arról, hogy a kormányfő hajlandó külön találkozni a parlamenti frakcióval rendelkező pártok vezetőivel, időpontot azonban nem jelölt meg.

Pál Gábor, a Jobbik kommunikációs vezetője viszont megerősítette értesülésünket, hogy kedden lesz a találkozó. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az időpontról nem nyilatkozott, csak annyit írt az Indexnek, hogy a megbeszélések előkészítésével Gulyás Gergelyt, a Fidesz alelnökét, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnökét bízta meg Orbán Viktor.

A találkozó azért lehet fontos, mert ezzel közelebb kerül a kormány az alkotmánymódosítás megszavazásához. Ehhez kétharmad kell, a Fidesznek viszont szüksége van ehhez ellenzéki voksra. A Jobbik jelezte már múlt héten, hogy a párt szerint alapvetően jó és támogatható a kormány által benyújtott javaslat, de Volner János frakcióvezető elengedhetetlennek érezte azt is, hogy létrejöjjön "a Vona–Orbán-csúcs". A Jobbik ugyanis egyéni kérdésekben is szeretne "nemzeti együttműködést" kezdeményezni, jelezte Volner.

A Jobbiknak persze azért is fontos volt, hogy létrejöjjön ez a külön megbeszélés, mert ez értelemszerűen megemeli a pártelnököt. Hiszen az ellenzéki térfélen folyik egy olyan versengés is, ki Orbán Viktor legfőbb kihívója. Vona azzal, hogy külön tárgyal a miniszterelnökkel, jelezni tudja, hogy "hasonló szinten" van, mint a Fidesz elnöke. Orbán ezt persze érzékelte, és jelezte Lázár múlt héten, hogy Orbán minden ellenzéki vezetőt igyekszik meggyőzni, az MSZP elnökét is találkozóra hívta. Molnár Gyula ugyanakkor nem akart vele tárgyalni az alkotmánymódosításról.