Vona erős feltételhez kötötte az alkotmánymódosítás támogatását

D MTI20161018055
2016.10.18. 17:25

Vona Gábor és Orbán Viktor kedden délután egyeztetett az alaptörvény hetedik módosításáról a miniszterelnök dolgozószobájában, ami után a Jobbik elnöke bejelentette, hogy nem született megállapodás. Ennek oka, hogy Vona ragaszkodott a letelepedési kötvények felfüggesztéséhez, vagy nem hajlandóak támogatni az alaptörvény-módosítást.

Nem csak szegény migránsokat, hanem gazdag migránsokat sem akarjuk, hogy Magyarországra telepítsenek (...) se szegény terrorista, se gazdag terrorista ne jöjjön, se Juncker se Rogán ne tudjon bevándorlókat betelepíteni az országba

− mondta Vona, aki leszögezte, hogy ha Orbán nem enged a Jobbik javaslatával kapcsolatban, akkor nem fogják támogatni a november 8-i záró szavazáson a miniszterelnök módosító javaslatát, mert szerinte, ha nem állítják le a letelepedésikötvény-üzletet, akkor

az alaptörvény módosítása csak trükközés, szemfényvesztés, kiskapu a terrorizmusnak.

Hamarosan videóval jelentkezünk a további részeltekkel.

Az Orbán-Vona találkozó után Tuzson Bence kommunikációs államtitkár is megerősítette, hogy a Jobbik elnöke újabb feltételt támasztott és megjegyezte, hogy ez már a sokadik feltétele a Jobbiknak az alaptörvény módosításának elfogadásához. Mint mondta, Vona azt kéri, hogy az országgyűlés szüntesse meg a letelepedési kötvényt, és

Orbán Viktor, mint minden eddigi javaslatot, ezt is megfontolja

Az Index kérdésére, hogy meddig fontolgatja, Tuzson azt mondta, hogy szeretnék, hogy ha az eredeti menetrend szerint november 8-án lenne a végszavazás. Lázár a kormányinfón azt mondta, hogy Varga Mihály az ország felminősítése miatt áttekinti az összes létező állampapírral kapcsolatos feladatot, és ennek része a letelepedési kötvény felülvizsgálata is.

Az alaptörvény hetedik módosításának általános vitája zajlott hétfőn: az érvénytelen népszavazás után a kormány a parlament elé terjesztette a "kényszerbetelepítéssel" kapcsolatos módosításait. A vitanapon az MSZP és a DK képviselői nem vettek részt, nem is támogatják azt. Az LMP ott volt, ki is használták az idejüket, hogy elmondják a kormánnyal kapcsolatos kritikáikat, de tisztázták, nem fognak szavazni. Ritka pillanatok egyike volt: Fodor Gábor is beszélt a parlamentben, pártja nevében jelezte, nem fogja megszavazni. És beszéltek a jobbikos vezérszónokok is, akik amellett, hogy keményen osztották a kormányt, jelezték, alapvetően támogatják a módosítást, csak változtatásokat eszközölnének.

Volner János frakcióvezető már múlt héten jelezte, elengedhetetlen, hogy létrejöjjön "a Vona–Orbán-csúcs". A Jobbik ugyanis egyéni kérdésekben is szeretne "nemzeti együttműködést" kezdeményezni. 

A Jobbiknak persze azért is fontos volt, hogy létrejöjjön ez a külön megbeszélés, mert ez értelemszerűen megemeli a pártelnököt. Hiszen az ellenzéki térfélen folyik egy olyan versengés is, ki Orbán Viktor legfőbb kihívója. Vona azzal, hogy külön tárgyal a miniszterelnökkel, jelezni tudja, hogy "hasonló szinten" van, mint a Fidesz elnöke. Orbán ezt persze érzékelte, és jelezte Lázár múlt héten, hogy Orbán minden ellenzéki vezetőt igyekszik meggyőzni, az MSZP elnökét is találkozóra hívta. Lázár János a mai kormányinfón jelentette be, hogy Molnár Gyula is elfogadta Orbán meghívását a találkozóra, és már tárgyaltak is.