Juhász: Mi leszünk többen a Kossuth téren

2016.10.19. 12:25

"A Kossuth téren többen lesznek, akik fütyülni fognak, mint Orbán Viktor hívei" - mondta Juhász Péter a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján az október 23-i rendezvénnyel kapcsolatban.

Az Együtt elnöke szerint Orbán már március 15-én is csak statisztákat tudott rendelni maga köré. Szerinte a TEK nem akadályozhatja meg, hogy a fütyülni kívánók eljussanak a Kossuth térre.

"Az Együtt nem egy külön rendezvényt szervezett rá az állami megemlékezésre, hanem egyszerűen megkérte támogatóit, hogy állampolgárként jelenjenek meg a téren, és egy hosszú füttyel jelezzék ki nemtetszésüket Orbán Viktor politikája ellen. Ez mindent kifejez a legapróbb szakpolitikai kérdéstől az Orbán Viktor, takarodj!-ig."

Hogy lehetnek-e összetűzések a téren a füttykoncert miatt, arra Juhász azt mondta, bízik a rendőrség és a TEK szakmailag alapos munkájában. Juhász szerint ez viszont nem azt jelenti, hogy a rendőrség a füttyel tiltakozók ellen léphet fel. "Senki nem akadályozhatja meg, hogy egy állami rendezvényen egy állampolgár kifejezze a véleményét" - eszerint a rendőrség fellépése kizárólag a füttykoncertet adók biztonságának szavatolására korlátozódhat.

Arra a kérdésre, hogy ha a Fidesz szervezne ugyanígy tiltakozókat az Együtt rendezvényére, Juhász azt mondta:

"Abban az esetben ő a szervező, és ő mondhatja meg, hogy ki jöhet arra a területre, ahol rendezvényt tartanak." Orbán esetében viszont állami rendezvényről van szó.

A DK Juhászt ért kritikáival kapcsolatban az Együtt elnöke azt mondta, senki sem állíthatja komolyan, hogy ő valóban Orbán Viktor szekerét tolná.

Elméletben a baloldali összefogást még eltudja képzelni, de ez a fajta együttműködés még távolról sem aktuális.  "Most az Együtt még a saját útját járja" - reményei szerint rendszeresen ki fogják fütyülni Orbán Viktort, és október 23. az első alkalom.

A 60. évfordulóra méltón is megemlékezik a párt, de a Kossuth térre való kivonulás "már nem október 23-ról szól, hanem Orbán Viktorról."

Közben a Fidesz reagált Juhász felhívására:

"Szégyen, hogy a 60. évfordulóhoz közeledve egyes ellenzéki politikusok megpróbálják aláásni Magyarország egyik legnagyszerűbb pillanatának méltó megünneplését, csak azért, hogy rövidtávú politikai tőkét kovácsoljanak egy pártok feletti nemzeti ügyből. Egyes ellenzéki politikusok – ahogy máskor is – most is a nemzeti érdek elé helyezik saját politikai ambíciójukat. Az elmúlt napok nyilatkozataiban odáig mentek, hogy nemcsak megzavarni akarják az ünneplést, de már a fizikai erőszakot sem zárják ki. Ez elfogadhatatlan, amit kategorikusan visszautasítanunk. Megvan a politika viták ideje is, de az 1956-os forradalom 60. évfordulója nem ilyen pillanat."