Gondolkozik a kormány a letelepedési kötvények megszüntetésén

2016.10.20. 06:29 Módosítva: 2016.10.20. 08:14

A kormány megfontolja a letelepedési kötvények megszüntetését, amelyet a Jobbik szabott feltételként az alaptörvény-módosítási javaslat megszavazásához, mondta Tuzson Bence  kormányzati kommunikációs államtitkár a Magyar Időknek

Szavai szerint a kötvény megszüntetésének kérdése a jövő heti kormányülésen kerül napirendre. Tuzson azt mondta: a kötvények felülvizsgálatának tervét már az utóbbi hetekben jelezték.  Az államtitkár szerint elképzelhető, hogy az Országgyűlés a házszabálytól való eltéréssel döntsön a letelepedési kötvények esetleges eltörléséről.

Változhat az alaptörvény-módosítás tervezett dátuma. Tuzson szerint nincs kőbe vésve az alaptörvény-módosítás elfogadásának november 8-ra tervezett időpontja. 

Az alaptörvény módosításához a "nagy kétharmad" kell, vagyis az összes - tehát nemcsak a jelen lévő, hanem mind a 199 - országgyűlési képviselő kétharmadának, 133 képviselőnek igenlő szavazata. Jelenleg a Fidesz-KDNP-frakciónak csak 131 mandátuma van, tehát két ellenzéki képviselő támogató szavazata kell ahhoz, hogy módosítsák az alaptörvényt.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke hétfőn kemény feltételt támasztott a kormány támogatására: csak abban az esetben hajlandóak igennel szavazni az alaptörvény-módosításra, ha a kormány megszünteti a letelepedési kötvényt. Vona szerint ne csak szegény migránsokat, hanem gazdag migránsokat se fogadjunk be, és se Juncker, se Rogán ne tudjon bevándorlókat betelepíteni az országba.

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető kedden azt mondta : a Jobbik elnöke összevissza beszél és hazudik a népszavazás és az alaptörvény-módosítás ügyében. Kósa idézte Vona Gábor korábbi nyilatkozatát is, amely szerint aki nem szavazza meg a betelepítés elleni alaptörvény-módosítást, az hazaáruló.