Összeomlott egy biztonsági őr egy budai bankfiókban

Untitled-1
2016.10.20. 16:38
Ismerem az ilyen ügyfeleket, ezek akarnak engem folyton összetörni

– mondta egy XII. kerületi bankfiók biztonsági őre egy ügyfélnek, miután kétszer próbálta meg földre vinni és eltörni az ügyfél karját. Legalábbis ez áll egy kedd esti rendőrségi vallomásban. A rendőrség garázdaság miatt folytat eljárást.

Roland egy rövid, tömör levélben jelentkezett nálunk az esettel kedd este. Megkerestük őt, a bankot, a rendőrséget és a biztonsági céget is, hogy kiderüljön, mi történt pontosan.

A lakcímkártya

A rendőrségi vallomása szerint Roland kedden, kicsivel dél után bement a K&H Krisztina körút és Maros utca sarkán található bankfiókjába, hogy pénzt tegyen egy számlára. Az első banki alkalmazott azonban ezt megtagadta tőle, arra hivatkozva, hogy nincs nála lakcímkártya, márpedig a szabályzat szerint anélkül nem fog menni. Rolandnak viszont szlovák személyi igazolványa van, amelynek hátulján szerepel szlovák lakcíme (angolul is), lakcímkártya azonban nincs Szlovákiában. Próbálta elmagyarázni az ügyintézőnek, hogy két éve él Magyarországon, két éve fizet be pénzt bankfiókokban az igazolványával, de az ügyintéző nem akart engedni.

Ezt a párbeszédet meghallotta egy másik banki alkalmazott, aki odalépett hozzájuk, hogy ő ismeri ezt az igazolványtípust, megoldható, csak üljön le három percre, várja meg, míg fogadni tudja. Az eredeti ügyintéző ezen párbeszéd végighallgatása után is tartotta magát ahhoz, amit eredetileg mondott, Roland erre elkérte a bank panaszkönyvét, hogy jelezze benne a problémáját. Kérésére azt a választ kapta: nem ügyfél, így nem kapja meg, de kap egy üres papírt, leírhatja, ők majd eljuttatják a megfelelő helyre. A bankban egyébként nincs hagyományos értelemben vett panaszkönyv, csak egy formanyomtatvány, de a bank szerint azt egy fehér papír is kiválthatja, a panasszal akkor is foglalkoznak.

Roland az üres papírral nem akart foglalkozni, ám ekkor odalépett hozzá a biztonsági őr, aki Roland elmondása szerint elé dobott egy banki szabályzatot. Azt ő fejjel lefelé fordította, jelezvén, hogy őt ez nem érdekli, de a biztonsági őr folytatta: felszólította, hogy mutasson egy személyi igazolványt, mert az van a szabályzatban. Roland mondta, hogy az az ügyintézőnél van, amire az ügyintéző fel is mutatta az őrnek, aki erre visszament a helyére.

A megjegyzés

Roland pár méterre az őrtől ült le megvárni azt a három percet, ám nem csendben, hanem bosszúságában maga elé kezdett mondani néhány ideges mondatot. A rendőrségi jegyzet szerint például azt, hogy „ha így működne Magyarországon a rendszer, nem tudom, hova jutnánk". Roland állítja, nem az őrhöz beszélt, az őr azonban valószínűleg azt gondolhatta, hogy neki szólnak a megjegyzések, hiszen Rolandon kívül egyetlen ügyfél volt még a bankfiókban. Így az őr szólt Rolandnak, hogy ne beszéljen hozzá. Roland mondta neki, hogy nem hozzá beszélt.

Ezután szólította Rolandot a másik ügyintéző, pár perc alatt elintézték, amit kellett, majd elindult kifelé, de elkövette azt a hibát, hogy idegességében az ajtón kilépve még beszólt valamit félhangosan. (Azt nem sikerült megtudnunk, hogy pontosan mit.) Az biztos, hogy a két méterre álló őrben ekkor tört el valami.

Összeomlás

Roland elmondása szerint az őr megelőzve őt az ajtónál kirohant az utcára, és onnan kiabált neki:

Gyere ki, itt el tudjuk intézni!

Roland megállt az ajtóban, kérdezte, hogy de mit, amire visszarohant az őr, majd újra ki az utcára, és megismételte, hogy menjen ki, intézzék el ott. Erre Roland inkább visszament a bankfiókba. Az őr is berohant, és állítása szerint egyre hangosabban kiabálta, hogy menjenek ki. 

Azt kiabálta, hogy ne kiabáljak. Mondtam az őrnek, hogy nem kiabálok, ő kiabál, de ő erre még agresszívebb lett. Az ügyintézők felé fordulva mondtam, hogy értik-e, hogy mi van, de ők is csak széttárták a karjukat

– áll Roland rendőrségi vallomásában, ami szerint az őr ezután megfogta Roland vállát, megpróbálta arrébb tenni, de mivel 20-30 kilóval nehezebb, ezért nem sikerült. Ezután

jobb kezével az én jobb kezemet kifeszítette oldalra úgy, hogy a könyököm felfelé állt, és azt a bal kezével próbálta visszatörni

– vallotta Roland. Ez sem sikerült az őrnek, ezért megpróbálta a földre nyomni Rolandot, amivel szintén kudarcot vallott. Eközben Roland kérte a döbbenten néző ügyintézőket, hogy hívjanak rendőrt. Az ügyintézők hívtak is, emellett megpróbálták leállítani az őrt, kiabáltak neki, hogy hagyja abba.

Már úgyis mindegy

Dulakodás közben Roland a falnak esett, majd egy székre. Ekkor csörgött a telefonja, a barátnője hívta. A dulakodás abbamaradt, felvette a telefont, és annyit mondott, hogy éppen benne van egy kemény szituációban a bankfiókban, majd visszahívja. Ezt a beszélgetést hallva a biztonsági őr azt mondta

Tudom, miért történt ez az egész, tudom, hogy erre ment ki a játék.

Roland kérdezte, hogy miről beszél, de az őr erre levette a nyakából a jelvényét, és azt mondta, neki már úgyis mindegy, ki fogják rúgni.

Roland próbálta nyugtatni az őrt, ezért mondta neki, hogy beszéljék meg négyszemközt a konfliktust. Az őr szerette volna, ha kint beszélik meg, de Roland inkább az előtérbe hívta félre, és kérdezte, hogy mi a gond. Az őr azt mondta, „ismeri az ilyen ügyfél fajtáját, ezt már többször próbálták vele eljátszani”. Roland szerint miután tisztázta, hogy ő nem akart semmi rosszat, az őr megnyugodott. A rendőrök ekkor érkeztek ki.

A bankot bezárták, majd miután tisztázták, hogy itt nem bankrablásról van szó, hanem maga a biztonsági őr lesz a támadó, szóltak telefonon a kollégáknak, hogy a biztonság kedvéért jöhetnének még páran, mégiscsak egy fegyveres őrről van szó. Végül Roland szerint a rendőrökkel rekonstruálták, hogy mi történhetett, majd miután a fiókvezető is megérkezett, a rendőrök a vezetővel megnézték a kamerafelvételeket. Ezután a biztonsági őrt elvezették, Roland szerint együttműködő volt, nem használtak bilincset a rendőrök.

Társas kompetenciák

Ahhoz, hogy a biztonsági őr biztonsági őrként dolgozhasson és fegyvertartási engedéllyel is rendelkezzen, teljesítenie kell azt a vizsgát is, amelyet a vagyonőrök képzéséről szóló belügyminiszteri rendelet előír. Ennek melléklete pedig tételesen felsorolja a vagyonőrök elé támasztott szakmai követelményeket, közöttük olyanokkal, hogy

  • döntésképesség
  • társas kompetenciák
  • helyzetfelismerés
  • körültekintés
  • elővigyázatosság

Bár a biztonsági őrt nem tudtuk elérni, Roland rendőrségi vallomása és a rendőrség hivatalos válasza alapján − a biztonsági őr ellen folyik eljárás garázdaság miatt − úgy tűnik, ezen pontok nem lettek igazán jól kezelve. Függetlenül attól, hogy milyen hangos megjegyzést vett magára az őr. A fegyverviselési engedélyt egyébként ötévente kell megújítani 40 éves kor alatt, ilyenkor mind a lövészeti, mind a pszichológiai felmérésen meg kell felelnie a vizsgázónak, 40 és 60 között viszont az orvosi vizsgálat már kétévente, a pszichológiai pedig négyévente van.

Bizalom Zrt.

Roland szerint az eset után őt a sor legvégén hallgatták ki: az alkalmazottak és a támadó biztonsági őr után, este nyolckor jött ki a rendőrségről azzal, hogy el kell mennie a kórházba vizsgálatra, látleletre. Az alapján dől el, hogy nyolc napon túl vagy belül gyógyuló sérülése lett. Azt mondta, a könyökében nem múlt el a szúró érzés karja hátrafeszítése után. A biztonsági cég nem jelentkezett nála, a bank fiókvezetője azonban elnézést kért tőle az incidensért.

Megkerestük a rendőrséget, a bank biztonsági szolgálatát ellátó céget és a bankot is, hogy a történetet kiegészítenék-e, vagy pontosítanának-e abban valamit. Kérdeztük a bank védelmével megbízott Bizalom Zrt.-t az őrről: volt-e vele korábban probléma, mi lesz a sorsa, tényleg úgy történt-e az eset, ahogy tudjuk, de kérdéseinkre azt válaszolták, a bankkal kötött titoktartási megállapodásuk alapján a feltett kérdésekre nem válaszolhatnak. A banknak is elküldtük kérdéseinket. Közölték: az esemény részleteit még vizsgálják, a biztonsági őrrel eddig megfelelő volt az együttműködés, korábban nem volt vele probléma.

A rendőrség még aznap válaszolt megkeresésünkre. Azt írták, a bankfiókban a biztonsági őr egy ügyféllel keveredett szóváltásba, amely tettlegességig fajult. A bank alkalmazottai értesítették a rendőrséget, a rendőrök a helyszínen begyűjtötték a szükséges adatokat, kihallgatták a tanúkat. A biztonsági őr ellen – szabadlábon hagyása mellett – garázdaság miatt indítottak eljárást.