A tinédzserek kinyírják a tévézést

maxresdefault
2016.10.20. 15:03

Kedves 29 év alattiak! Ti majd csak pár bekezdéssel lejjebb kezdjetek neki ennek a cikknek, mert amit most itt leírunk, nem jelent nektek semmi újdonságot. Miközben a kereskedelmi tévék még 2016-ban is csak hümmögnek az online pakolt tartalom miatt, addig a fiatalok, sőt, már az idősebbek is egyre több időt töltenek el nem tradicionális képernyőbambulással. A Youtube ma már a második állandó képernyő szinte minden háztartásban, csak ameddig a tévé elé még mindig leül a család a kanapéra, addig a Youtube bármikor ott van a zsebünkben.

A héten a Google tartott előadást a Kreatív szervezésében az A38 Hajón, ahol egy sor iparági szakértő és szakértő mesélt arról, hogy a Youtube mennyire megdöbbentően a mindennapjaink részévé vált, és hogy a Z Generáció (nagyjából a '90-es, 2000-es évek közepén születettek) tagjai már mennyivel jobban magukénak érzik, mint a tévézést. Pár nagyon rövid adat.

  • 16-29 éves korosztály 83 százaléka már többet nézi a Youtube-ot.
  • főműsoridőben - tehát este - még mindig a tévé dominál, de napközben korosztálytól függetlenül a Youtube kezd népszerűbbé válni.
  • kétszer annyi oktatóvideó van fent, mint cicás kontent.
  • havonta 5-5,5 millió magyar néz Youtube-ot.
  • a népszerűbb Youtube-csatornák nézettsége vetekedik egyes magyar kábeles adók nézettségével.
  • 13-24 évesek már több online celebet ismernek, követnek, szeretnek, mint tradicionális hírességeket (például filmszínészek, tévésztárok, zenészek).

Utóbbiról 2014-ben a Variety készített egy, a konferencián is többször hivatkozott kutatást. Ez egy rendkívül fontos adat, ami jól jellemzi a mainstream média jövőbeli problémáit. A problémát ugyanis az okozza, hogy a Youtube-celebek (akikkel kapcsolatban érdemes inkább a social influencer szavakat használni, ameddig jobb magyar kifejezés nem lesz) a kereskedelmi, bulvársztárokkal ellentétben organikusan létrejött hírességek, akik teljesen más kapcsolódási pontot jelentenek ennek a generációnak.

Egy mai tini ugyanis sokkal könnyebben azonosul mondjuk a Pamkutya tagjaival vagy Szirmai Gergővel, mint mondjuk Csányi Sándor színésszel. Közelebbinek, már-már barátnak érzik a vloggereket, akik igazából akár ők is lehetnének, csak egy kamera kell hozzá és internetelérés. Arról nem is beszélve, hogy ameddig mondjuk Csányi Sándornak nincs hivatalos Twittere, Facebookja vagy Instagramja, addig a social influencerek minden fontosabb online platformon aktívak, így a követőik folyamatosan kapcsolatban tudnak maradni velük, elérhetőbbek.

A jövőben a nagy gondot az okozhatja, hogy a tradicionális média és hirdetőpiac képtelen megfelelően kezelni a sokszor milliós nézettséget generáló online arcokat. Ahogy a konferencián többször is elhangzott, egy népszerű vloggernél a reklám is saját tartalom, tehát a régi felfogással, hogy

na, BigLaci69, a következő videódnál úgy 0:32-nél csak úgy igyál ebből a szponzorált bögréből, és mondd el, hogy reggelente te mindig ezt a kávét iszod!

Na, ez az, ami a social influencereknél nem működik. Mivel a hitelesség és az őszinteség az egyik legnagyobb erőssége ennek a közegnek, egy bújtatott reklám negatívan éri a márkát. Ezért a vloggerek nem csak külön kiemelik a szponzorációt, de sokszor bele is szólnak hogyan és miként jelenjen meg a csatornájukon, amire több előadó szerint is érdemes figyelni a márkáknak, mert így egy jól sikerült kampány sokkal pozitívabb hatású lehet, mint egy szimpla tévéreklám. A hirdetésnél sokkal nagyobb talány lesz a szórakoztatóiparnak, hogy ezeket a figurákat hogyan lehet hitelesen átcsalni nagyobb felületre. A jelenlegi trend ugyanis azt mutatja, hogy inkább bejáratott, profi, veterán arcok kezdenek átköltözni a Youtube-ra, mint fordítva. Egyszerűen azért, mert a Youtube nézettsége mindenkinek publikus, és kevésbé rizikós egy több százezres átlagnézővel rendelkező tartalomelőállítónak megmaradni a saját maga által felügyelt felületen, mint bevállalni mondjuk egy műsort egy kisebb kereskedelmi csatornán, ahol nagy valószínűség szerint kevesebb emberhez jut el. Hiszen tévét csak az öregek néznek, az ő közönségük már rég a telefonját nyomkodja.

Az okostelefonok és tabletek egyébként szignifikáns változást hoztak a Youtube népszerűségében is, konkrétan már a felhasználók legalább fele innen jön. A Youtube lett az állandó pótcselekvés, amit sokszor tévézés mellett (!) használunk, és már a legidősebb generáció is szívesebben nézelődik itt, mint a tévé előtt, kivéve persze ha jön ugye a főműsoridő.

Egymilliárd felhasználó valószínűleg nehezen tud tévedni.

(Cover kép: Pamkutya/nemkutya.com)