A pocok után itt az újabb veszély: a hörcsög

2016.10.21. 16:13

A két évvel ezelőtti invázió után idén újra elszaporodtak a pockok a földeken. A hűvös, csapadékos időjárás gyéríthet a populáción, de a kémiai védekezés elengedhetetlen, és probléma az is, hogy megjelent a hörcsög is - írja az Agrotrend.hu.

Az enyhe tél, a kevés csapadék és a sok táplálék vezetett a pockok elszaporodásához. Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar megyék mellett már Békésben is felszaporodott az állomány – mondta Fári Zoltán, a Békés Megyei Kormányhivatal növény-és talajvédelmi igazgatója a Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorában. Az évelő kultúrákban szerinte már helyenként katasztrofális a helyzet, 100 négyzetméterenként akár 20-40 lakott járat is található, miközben két járat a veszélyességi küszöb.

Az elszaporodott mezei pocok fokozott veszélyt jelent az őszi vetésre. A vegyszeres védekezés mellett a talajmunkákkal is gyérülhet a kártevő állomány, de a mezei pocok visszaszorításában a gazdák folyamatos közreműködésére van szükség. A hűvös, csapadékos időjárás gyéríthet a populáción, de a kémiai védekezés sajnos elengedhetetlen.

Klasszikus védekezési módszereket használnak a gazdák: a védekezés lakott járatokba történő kihelyezéssel, illetve betaposással történik. Fári Zoltán szerint amennyiben gradáció (az egyedsűrűség hirtelen megnövekedése) veszélye fenyeget, a Nébih szükséghelyzeti engedélyt ad ki, ami idén meg is történt, így a gazdák január 18-ig 120 napos eseti engedélyt kaptak.

Akár tíz kölyök almonként

A pocok rendkívül szapora állat, a nőstény évente akár tízszer is ellik, alkalmanként akár tíz kölyök is cincog az alomban. Általában négyévente jelenik meg a földeken, de most két év után bukkant fel. További probléma, hogy nagyobb egyedszámmal jelent meg ezzel egy időben a hörcsög is.

Az igazgató felhívta a figyelmet, van olyan gazda is, aki hagyományosabb eszközökkel próbál védekezni, így például környezetvédelmi megfontolásból ragadozó madarakat csábít a területre, vagy rókákat csalogat oda. Fári Zoltán szerint a sólymok, sasok bár gyérítik a populációt, de a problémát nem tudják megoldani.